Egyetem

Kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat

Kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat

2019. július 24., szerda
Kihirdették az egyetemi felvételi ponthatárokat

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) általános orvos képzésére idén 428 ponttal lehetett bejutni. Osztatlan magyar-francia szakra lehetett a legmagasabb ponthatárral bekerülni.

A felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerdán hirdették ki. Ezekből kiderült, hogy az Állam- és Jogtudományi Kar képzései közül a legmagasabb pontszámot 450-nél határozták meg: a nemzetközi tanulmányok szakra jelentkezőknek legalább ennyit kellett ahhoz elérniük, hogy állami ösztöndíjat nyerjenek. Nem sokkal maradt le az állami jogászképzés: oda 440 ponttal vették fel a jelentkezőket.

Az Általános Orvostudományi Karon 428 ponttal államilag finanszírozott, 427 ponttal költségtérítéses képzésre lehetett bejutni. Előbbi esetében ez mindössze egy pontos emelkedés a tavalyi ponthatárhoz képest.

Slágerszakokká vált az elmúlt években a pszichológia: a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) állami ösztöndíjas képzésén szintén 443-nál húzták meg a határt. A költségtérítésesnél pedig 450-et állapítottak meg. Népszerű kar a Gazdaságtudományi, itt a gazdálkodási és menedzsment képzésre 400 ponttal lehetett bejutni, ami megegyezik a központilag meghúzott ponthatárral.

Viszont idén a legtöbb, 451 pont: ennél kevesebbel az osztatlan magyartanár, francia nyelv és kultúra képzésre nem lehetett bejutni.

A legmagasabb pontszámok élmezőnyében megtalálható a BTK kommunikáció- és médiatudomány képzése, ahová 441 ponttal vették fel az állami képzésre jelentkezőket, a költségtérítésesre pedig a minimális 280 ponttal juthattak be a leendő egyetemisták. A nemzetközileg is elismert anglisztika képzés költségtérítéses változatára 420 ponttal lehetett bekerülni.

Hogyan állnak össze?

Az egyéni pontok számításához figyelembe veszik a felsőoktatási képzésre jelentkező érettségi eredményeit. Ők jelentkezésükhöz többlet pontért csatolhatnak egyéb dokumentumokat: sportteljesítményükért, nyelvvizsgáért, felsőoktatási képzésben vagy felsőfokú szakképzésben szerzett oklevélért cserébe kaphatnak pluszpontokat. Jelentkezésüket követően az egyes egyetemek meghatározzák, hányan juthatnak be az adott képzésre, a jelentkezőket pedig elért pontszámuk alapján rangsorolják: tehát ha egy képzésre 60-an juthatnak be, a hatvanadik jelentkezőnek pedig 410 pontja van, akkor 410 a ponthatár az adott képzésen. Vannak központilag meghatározott pontszámú képzések: ilyen például az anglisztika 320 ponttal, a gazdálkodási és menedzsment 400-zal, valamint a kommunikáció- és médiatudomány 440-nel. Ezeknél a képzéseknél az egyes egyetemekre a központilag meghatározott pontszámnál alacsonyabb ponthatárral nem juthatnak be jelentkezők, ők is csak korlátozott létszámban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.