Egyetem

Horthy, Sztálin, Julius Caesar a töriérettségin (FRISSÍTVE)

Horthy, Sztálin, Julius Caesar a töriérettségin (FRISSÍTVE)

2017. május 10., szerda
Horthy, Sztálin, Julius Caesar a töriérettségin (FRISSÍTVE)
erettsegi_radnoti02_gs

Szerdán történelemérettségit írtak a diákok. Több új feladattípus most jelent meg először, de a legnagyobb vitát mégis az atlaszhasználat váltotta ki az elmúlt egy évben.

12:20 Már történelem

…mármint a mai írásbeli vizsga a maturálóknak. A középszintű feladatlapot az Eduline voksolóinak 32 százaléka érezte könnyűnek, 44 százaléka közepesen nehéznek, 24 százaléka nehéznek. Ugyanezek a számok emelt szinten: 28, 35, 38 százalék.

10:30 Atlaszok

Még fél óra van hátra a középszinten vizsgázóknak, másfél az emelt szintű feladatlapot íróknak. Az előbbiek végig használhatták az atlaszukat, az utóbbiak csak az esszék megírásánál.

9:40 Négy téma közül választhatnak az érettségizők

Az ókori görög hitvilágról, a második világháborúról, a tatárjárásról és a nehéziparról lehet esszét írni középszinten. Mint korábban megírtuk, ezekből kell kettőt választaniuk a diákoknak, majd a források és a saját tudásuk segítségével a téma adott részét bemutatni. Egy 12-16 soros rövid és egy 26-32 soros hosszú esszét írnak meg a vizsgázók.

9:00 Julius Caesartól a magyarországi cigányságig az első feladat részében

Az első, ókoros feladat

Julius Caesarhoz

kapcsolódott az

Eduline

tudósítása szerint, ez több korábbi érettségiben előfordult. Középkori városok, kora újkori szállítási útvonalak,

Hunyadi Mátyás

uralkodása is megjelent, mindhárom témáról gyakran volt feladat, habár a középső esetében inkább a világkereskedelem elemzése fordult elő az eddigi vizsgákon. Meg kellett oldani egy grafikonos feladatot a 18. századi demográfiai változásokról és egy, az Emberi és polgári jogok nyilatkozatához kapcsolódó forrás kérdéseire kellett válaszolni. 1848, s a sztálini diktatúra alatti ukrajnai éhínség is megjelent. A XX. századnál

Horthy-idézet

, berlini fal, az állampolgári ismereteknél a határon túli magyarság második világháború utáni helyzete, magyarországi cigányságról szóló feladat volt.

Korábban írtuk:

A

hétvégén megírtuk

a mai érettségi napot érintő változásokat, sőt, tanácsokat is adtunk a maturálóknak. Nagyobb mértékben számít a történelemérettségin az írásbeli rész a szóbeli képest a korábbi évekkel összevetve, azaz a vizsgarészekre adható pontok aránya 90-60-ról 100-50-re változik. Azonos pontszámmal számít bele a végeredménybe a teszt és az esszé az írásbelinél. Új feladattípus mindkét szinten a komplex tesztfeladat, s emelt szinten a komplex esszé, amelynél több történelmi korszakon átívelő kérdést kell kifejteni. Kevesebb esszé közül választhatnak mindkét szinten a diákok, de ezért cserébe eggyel kevesebbet is kell megírniuk. Az új, kronológiát nem tartalmazó atlaszok mellett a CR-0082, CR-0062 és MS-4116U kódszámú atlaszok használhatóak – jövőre már az utóbbi három nem. Eredetileg erre már 2017-ben sem volt lehetőség, de egy aláírásgyűjtés hatására az Emberi Erőforrások Minisztériuma engedményt tett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.