Egyetem

A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai egészségügyi felsőfokú képzést

A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai egészségügyi felsőfokú képzést

2017. január 16., hétfő
A Gál Ferenc Főiskola veszi át a gyulai egészségügyi felsőfokú képzést
sztetoszkop_orvos_egeszsegugy

A Szent István Egyetem helyett a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola működteti februártól a gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzést - jelent meg a kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

Mint a határozatban olvasható, a kormány egyetért azzal, hogy a gyulai képzés a Gál Ferenc Főiskola (GFF) Egészségügyi Intézeteként működjön tovább. Emellett a kormány rendelkezik 93,7 millió forint költségvetési támogatás átcsoportosításáról.

Görgényi Ernő

(Fidesz-KDNP) gyulai polgármester az MTI-nek elmondta: a Szent István Egyetem (SZIE) struktúráját az oktatási kormányzat az utóbbi években elkezdte átalakítani, több Békés megyei képzést is más felsőoktatási intézmény vett át az egyetemtől. Szerinte "a gyulai felsőoktatás e struktúraátalakulásban nagyon jó lehetőséget kapott". A GFF az eddigi, a térségben máshol el nem érhető képzéseket - diplomás ápoló, szociális munkás és egészségturisztikai szervező - megőrizné, emellett erősítené a képzések duális jellegét és a felnőttoktatás felé is nyitnának - tette hozzá. Megjegyezte: a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gyulán negyedszázada tart fenn köznevelési intézményeket, óvodát, általános és középiskolát, valamint szakközépiskolát; a felsőoktatási kar átvételével válik teljessé a paletta. A Szent István Egyetem szenátusa október 28-ai ülésén 23 igen szavazattal, egyhangúlag támogatta a campus átadását a GFF részére. A Gál Ferenc Főiskola (GFF) egyházi felsőoktatási intézmény, fenntartója a Szeged - Csanádi Egyházmegye. Papok, hittanárok, egyházi munkatársak képzésén túl Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyék mellett Budapesten és Komárom-Esztergom megyében is működtet gyermekvédelmi hálózatot, karitász szolgálatot és szociális intézményeket. A GFF a szarvasi pedagógiai kart 2014-ben vette át a Szent István Egyetemtől. 2015 óta fenntartója a békési szakképző intézménynek. Jelenleg 1122 hallgató tanul a GFF-en, saját fenntartású iskoláiba mintegy 700 diák jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.