Egyetem

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat

2016. november 18., péntek
Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat
szte_szent-gyorgyi_napok

Az idei évben november 11-e és 19-e között tartják meg a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományossá vált ünnepi rendezvényét, a Szent-Györgyi Napokat.

A korábbi évekhez hasonlóan a Szent-Györgyi Napok – túl az Általános Orvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ központi ünnepségén – a posztgraduális továbbképzés és a tudományos eredmények bemutatásának fóruma is. A továbbképzésekre és szimpóziumokra a központi ünnepségek rendezvényeihez csatlakozóan kerül sor. A XXIII. Szent-Györgyi Napok keretében az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét megrendezik a Richter Tudós Klubot, melynek célja, hogy az érdeklődők számára az orvosi, gyógyszerészeti tudományos élet középpontjában álló témákkal kapcsolatos információkat az adott területek neves, elismert szakembereinek előadásában átadja. Az előadásokat kiemelten ajánljuk az ötöd- és hatodéves hallgatók, a rezidensképzésen résztvevők, valamint a fiatal gyakorló orvosok, családorvosok és a gyógyszerészek figyelmébe. A négy kar és a Klinikai Központ Központi Ünnepségét november 18-án, pénteken délelőtt 9 órakor tartják meg a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) Kongresszusi termében (az Ady tér 10. szám alatt). Az Ünnepséget a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitja meg, majd a négy kar dékánja, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke röviden beszámol az elmúlt év eredményeiről. Ezt követően átadásra kerülnek a karok és a Klinikai Központ elismerései és díjai, illetve az Általános Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Kar Jubileumi Diplomái, valamint Címzetes Főorvosi Cím Emléklapok kerülnek átadásra az Általános Orvostudományi Karon végzett 20 éve praktizáló családorvosoknak, körzeti gyermekorvosoknak és fogorvosoknak. November 18-án 14 órától rendezik meg a Szemészeti Klinika Kukán Ferenc termében az Általános Orvostudományi Kar Tanári Testületének Ünnepi Ülése is, amelyen új tanszékvezető egyetemi tanárok előadásai lesznek meghallgathatóak. Az SZTE Általános Orvostudományi Karának 230 fő állami ösztöndíjas helyére 1638 fő jelentkezett (amely több mint 7-szeres túljelentkezés). Az SZTE ÁOK-t 369 fő (azaz 29 fővel több, mint tavaly) jelölte meg első helyen a felvételi adatlapján. A felvételi ponthatár 426 pont volt, amely 13 ponttal több, mint az előző évben. Angol nyelvű orvosképzésre 186 fő iratkozott be és 174 fő német hallgató kezdte meg tanulmányait a német nyelvű évfolyamon. PhD képzésben 73 jelentkezőből 57 fő államilag finanszírozott helyen kezdte meg Doktori Iskola tanulmányait. Ebben az évben 15 fő kapott Köztársasági ösztöndíjat, amely az előző évek 9 fő-s kontingenséhez képest kiugró előrelépés. Az oktatási szervezetfejlesztés keretében alakult meg az ÁOK-án ez évben a Sportorvostani Tanszék, illetve az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszék.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.