Egyetem

Tanévkezdés: több szabadság a tanmenetben, de csak most hirdették ki a részleteket

Tanévkezdés: több szabadság a tanmenetben, de csak most hirdették ki a részleteket

2016. szeptember 1., csütörtök
Tanévkezdés: több szabadság a tanmenetben, de csak most hirdették ki a részleteket
tankonyv2_mti

Új tanév, új kihívások. A pedagógusok már augusztus 20. óta készülnek, hogy a diákoknak csak a tanulással kelljen foglalkozniuk a mai naptól. Sok a munka, a tanmenet már kevésbé szigorú, az érettségi követelményei is megváltoztak.

Az egész országot figyelembe véve 1,2 millió diáknak csöngetnek be hamarosan. Lapunk

augusztus 31-én beszámolt

arról, hogy miként vásárolnak, csomagolnak a gyerekek, a szülők az iskolakezdésre. „Mi, tanárok is elkezdtük a felkészülést már augusztus 20. után” – árulta el lapunknak

Gál Béla

, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatója. Munka van bőven, ugyanis a tavasszal a Köznevelési Kerekasztal résztvevői által elfogadott reformok egy részét most vezetik be. „Tegnapelőtt tudtuk meg, hogy rugalmas tanmenet van, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat elmondtam. Ez azt jelenti, hogy az OFI megcsinálta a normál tanterveket a tankönyveihez és mellé rakott egy olyat, amelynek egyes részei elhagyhatóak, ezzel lehet könnyíteni a diákok terheit. Mintegy 20-30 százaléka ez a tananyagnak” – fogalmazott az igazgató. Szeptember 12-ig kell leadni a tanmeneteket a tanároknak, lehetőség szerint élve az új kedvezményekkel. Persze ezt kihasználhatják arra is, hogy bővítsék az elsajátítandó anyagot. Gál Béla úgy véli, valószínűleg néhány speciális tagozat esetében a tanárok inkább kiegészíteni fogják az anyagot, mert egyes tankönyvek a folyamatos felújítás ellenére is elavultak, ezek közé tartozik Lénárd Gábor 1982-es biológia kötete. „Nem az a probléma, ha egyik tárgyból sok a tananyag, hanem az, ha mindegyikből” – vélekedett.

Évek óta nehézséget okoz viszont az előképzettség hiánya. „Az általános iskolákban keveset tanítanak a világról, az általános gondolkodásról, a logikáról a diákoknak, pedig a tanulók képességeivel nincs probléma” – így Gál Béla. A felsorolt hiányosságokat igyekeznek orvosolni a pedagógusok, alaposabban nézik át a szükséges ismereteket, erre általában 3-5 hónapot szánnak, némely csoportnál többet. A végzősök esetében a néhol megváltozott érettségi követelményeket már most áttekintették a tanárok. Újdonság, hogy tankerületből kettő marad, de ebből még nem tapasztaltak meg sok mindent a Radnóti-gimnáziumban. „Az igazgatók jogaival kapcsolatos változások akkor lesznek érvényesek, ha azt a tankerület támogatja. A másodlagos döntések kerültek le az igazgatókhoz, de ezeket ezt követően meg kell erősíteni, azaz csak jó szándék kell, hogy a többlet jogok működhessenek” – magyarázta az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.