Egyetem

Csúcstechnikák érkeztek a szegedi onkológiai ellátásba + FOTÓK

Csúcstechnikák érkeztek a szegedi onkológiai ellátásba + FOTÓK

2016. május 12., csütörtök
Csúcstechnikák érkeztek a szegedi onkológiai ellátásba + FOTÓK
sugarterapias_eszkozok007kf

Az elmúlt évek fejlesztéseit koronázza meg a szegedi Onkoterápiás Klinikán a közelmúltban beszerzett korszerű sugárterápiás készülék teljes kapacitású üzembeállítása.

A daganatos betegeknél alkalmazott sugárterápiás ellátás ma ismert legmagasabb technológiai és műszaki tudását ötvöző készüléket vásárolt a szegedi Onkoterápiás Klinika pályázati támogatásból. A szakszerű beüzemelés, betanítás és minőségbiztosítási bemérések, orvos szakmai és technikai előkészületek után május 12-én ünnepség keretében nyitották meg az új lineáris gyorsító teljes üzemeltetését. A rendezvényt az Országos Onkológiai Intézet helyettes főigazgató főorvosa,

Polgár Csaba

nyitotta meg. 2015 folyamán sok milliárd forint értékben kerültek modern lineáris gyorsítók az ország egész területén a térségi és regionális onkológiai centrumokba, fontos lépésként a hazai onkológiai ellátás nyugat-európai színvonalhoz történő felzárkóztatásában. A szegedi Onkoterápiás Klinika a dél-alföldi régió onkológiai és sugárterápiás centruma, ellátási területén 1,3 millió lakos él, évente hozzávetőleg 13 ezer beteget kezel. A csütörtöki avatás apropója, hogy egy 2012. óta tartó több éves fejlesztés eredményeként két lineáris gyorsítót és egy belső besugárzó készüléket helyeztek üzembe, és vettek birtokba a klinika szakemberei. Az új rendszert modern hálózat és szoftverek, továbbá ellenőrző mérésre alkalmas berendezések egészítik ki, egyúttal a betegek és a dolgozók biztonságát és kényelmét is szolgálva..

Az oktatás és a kutatás körülményei is javultak

Az Onkoterápiás Klinikán a közelmúltban egyéb fejlesztések is történtek, melyek szintén nélkülözhetetlenek voltak a betegellátás színvonalának, az orvosképzési és onkológiai klinikai kutatási tevékenységek korszerűsítéséhez. Ugyancsak pályázati forrásból, kevésbé kihasznált műszaki kiszolgáló terület átépítésével alakítottak ki egy számítógépekkel, videokonferencia lehetőséggel felszerelt oktatási kabinetet. A klinikát támogató Kelemen János Alapítvány a Szegedi Daganatgyógyításért segítségével pedig a hazai és nemzetközi klinikai vizsgálatok szakszerű lebonyolításához alakítottak át két vizsgálószobát. A fent felsorolt valamennyi munkafolyamat úgy zajlott, hogy közben a betegellátási kötelezettségeknek a klinika teljes mértékben eleget tett, a műszakok esetleges átszervezésével - valamint a betegek megértő türelmével támogatva - nem kellett kezeléseket elhalasztani.

A sugárterápia lehetőségei

A daganatos betegségek globális egészségügyi problémát jelentenek a fejlett országokban tekintettel arra, hogy ez a második leggyakoribb halálok. A sugárterápia olyan fontos kezelési opció, amelyre a daganatos betegek több mint felének szüksége van. A sugárterápia minősége meghatározza annak eredményességét, azaz a hatékonyság növelhető és a mellékhatások csökkenthetők fejlett sugárterápiás technikák alkalmazásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.