Egyetem

Megduplázódhat a Stipendium Hungaricum programmal érkező külföldi hallgatók száma az SZTE-n

Megduplázódhat a Stipendium Hungaricum programmal érkező külföldi hallgatók száma az SZTE-n

2016. április 29., péntek
Megduplázódhat a Stipendium Hungaricum programmal érkező külföldi hallgatók száma az SZTE-n

Az előzetes jelentkezések alapján közel 600 külföldi fiatal érdeklődött első helyen a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében elsősorban az SZTE teljes idejű képzései iránt. A jelentkezések szinte az Egyetem teljes idegen nyelvű képzési palettáját lefedik. A jelentős létszámnövekedés nemcsak az universitas, hanem Szeged város életére is hatással lehet.

A Szegedi Tudományegyetem 2013 óta vesz részt a Magyarország Kormánya által, a „keleti és déli nyitás” külpolitikája jegyében alapított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban. A program – melyben teljes-és rész-képzésre érkező hallgatókat fogadnak a magyar felsőoktatási intézmények – célja többek között, hogy elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesítését, minőségfejlesztését, erősítse a magyar tudományos elit nemzetközi kapcsolatait, népszerűsítse a világban a versenyképes magyar felsőoktatást. A Szegedi Tudományegyetem sikeres nemzetköziesítési tevékenységének és bővülő nemzetközi kapcsolatrendszerének köszönhetően a 2016-2017. tanévben megduplázódott az érdeklődők száma. A 2015-2016. tanévben 300 külföldi hallgató adta be jelentkezését Szegedre, közülük a 23 különböző országból érkező 123 fiatalnak ítélte oda sikeres felvételi vizsgát követően a Tempus Közalapítvány Kuratóriuma a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat. A 2016-2017. tanévben tovább nőtt a jelentkezők száma: összesen közel 600 külföldi fiatal érdeklődött az SZTE valamely képzése iránt. A legnépszerűbbek az orvos-, a gazdaságtudományi- és a számítástechnikai képzések, de nagy számban adtak be jelentkezést az SZTE biológia, nemzetközi kapcsolatok és környezettudományi képzéseire is. A jelentkezők mindhárom képzési szintre – alap, mester és doktori – pályáztak, ezzel lefedve az Egyetem szinte teljes idegen nyelvű képzési palettáját. Az ösztöndíjprogram sajátossága, hogy a jelentkezés csak akkor érvényes, ha azt a küldő, azaz a származási ország a kétoldalú megállapodásban meghatározott illetékes szerve megerősíti. A szegedi egyetemre jelentkező ösztöndíjasok száma tehát csökkenhet az előzetes jelentkezési adatokhoz képest, de így is jelentős létszámnövekedés várható. Mivel a hallgatók elsősorban teljes idejű képzésekre érkeznek, így évekig az SZTE diákjai maradnak, folyamatos jelenlétükkel éveken keresztül hozzájárulnak a nemzetközi légkör növeléséhez. Szeged igazi egyetemi város, így az universitas mellett a város is tapasztalhatja majd a külföldi hallgatói létszám növekedésének előnyeit. A külföldi hallgatók tömege ugyanis óriási hatással van a város gazdasági és kulturális életére. A szegedi egyetemen tanuló 4 külföldi hallgató 1 városi munkahelyet teremt, egyetlen külföldi diák életvitele havonta 700-750 euró fogyasztást jelent. Négy ilyen diák körülbelül 1 millió forintot költ el Szegeden egyetlen hónapban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.