Egyetem

Több mint ötven mentor segíti az SZTE külföldi hallgatóit

Több mint ötven mentor segíti az SZTE külföldi hallgatóit

2016. február 4., csütörtök
Több mint ötven mentor segíti az SZTE külföldi hallgatóit
erasmus003kf

Ma zárul az Orientációs hét a Szegedi Tudományegyetemen, melynek keretein belül az Erasmus-ösztöndíjjal Szegedre érkező külföldi hallgatók megismerkedhetnek a Napfény Városával, ebben - valamint a félév időtartama alatt folyamatosan - az ESN Szeged mentorai segédkeznek az ösztöndíjas diákoknak.

"Az ESN egy nemzetközi diákszervezet, melynek egész Európában vannak szekciói, 495 egyetemen vagyunk jelen és körülbelül 34 ezer diákot foglalkoztat a közösség" - mondta el hírportálunknak

Sebesi Nóra

, az ESN Szeged elnöke. A szervezet Szegeden 2002 óta működik, 54 önkéntes egyetemista mentorral, akik foglalkoznak a külföldi hallgatókkal. "Alapvetően az a célunk, hogy népszerűsítsük a mobilitást, illetve megkönnyítsük azt, ami ezzel jár a mindennapokban, segítünk lakást találni, programokat szervezünk, orvoshoz visszük őket, segítünk nekik mindenféle ügyes-bajos dolgokban" - fogalmazott Sebesi Nóra. Az előző félévben körülbelül 260 diákkal foglalkozott a szervezett, a második félvére lecsökkent a létszám, most 180 körülire tehető, a kisebb tömeg mellett az is gördülékenyebbé teszi a munkát, hogy ilyenkor nem mindenki zöldfülű még, mint szeptemberben.

erasmus002kf

A mentorok változatos programokat biztosítanak az Erasmus-os hallgatóknak, tematikus bulikkal, nagyobb kirándulásokkal, a most induló félévben Szlovéniába terveznek egy négy napos utat, illetve egy Pécs-Villány útirányú kirándulást szerveznek, hogy a külföldi fiatalok jobban megismerkedhessenek hazánk más tájaival is, ezek mellett pedig sport és kulturális programok is várják a Szegedre látogató ösztöndíjas hallgatókat. "Sokan kérdezik, hogy miért éri meg önkéntesként dolgozni, a válasz egyszerű: nagyon sokat lehet visszakapni, a külföldi diákokkal napi interakcióban vagyunk, sok barátot szerezhetünk, nem mellesleg sokat fejlődik az ember nyelvtudás terén, magabiztosabb beszél idegen nyelveket, valamint a mentorok közössége is jó, szóval rengeteg a pozitívum" - részletezte Sebesi Nóra. A ma véget érő Orientációs hét célja, hogy az egyetemmel közösen dolgozva az ideérkező ösztöndíjas diákoknak segítsenek abban, hogy a félévkezdés minél sikeresebb legyen. "A napokat tematikusan osztottuk be, a recept általában hasonló szemeszterről szemeszterre, délelőttönként találkoznak a koordinátorokkal, regisztrációs tevékenység zajlik, majd az egyetem hallgatói önkormányzatával elvisszük őket beiratkozni, kapnak kártyát a Tanulmányi és Információs Központban, információt a kurzusokról, a városról, délutánonként segítünk nekik a gyakorlati ügyeik megoldásában, szállást találni, internetet, mobiltelefont szerezni, elmondjuk nekik, hogy hol van olcsó menza, hol érdemes pénzt váltani, segítünk az adminisztrációs ügyekben, hogy minél gördülékenyebben megtörténjen az érkezés, végül pedig nyitóbulit tartunk" - nyilatkozott

Fedor Péter Mózes

, az ESN Szeged Supervisora. "Nagy kihívás ez az egy hét, elég sok problémával szembesülünk, a szokványos feladatok mellet számos ad hoc jellegű gondok is felmerülnek, például valakit el kell vinni orvoshoz, vagy valakinek új bankszámlát kellett nyitnia, egy nagy zsonglőrködés az egész, de remek mentorcsapattal dolgozunk, kiválóan fel vannak készítve és jól megy a munka, valamint az egyetemmel is régi már az együttműködés" - fűzte hozzá.

Megérkeztek az egyetemre a tavaszi félév Erasmus-ösztöndíjasai.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=606386

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 3.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.