Egyetem

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen

2016. január 26., kedd
Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen
fizika_napja_mj-29

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) szombaton, a programsorozat keretében a résztvevők betekinthetnek a laboratóriumokba, maguk is végezhetnek kísérleteket, s számos érdekesség mellett megismerkedhetnek az intézményben folyó tudományos és oktatási munkával - közölte Szalai Tamás, a program egyik szervezője az MTI-vel.

Az immár tizedik alkalommal megszervezett eseménynek kettős célja van: népszerűsíteni a fizikát, az egyetemen folyó kutatást, oktatást - különösen a középiskolás korosztály tagjai körében -, s bemutatni, milyen szoros kapcsolat van a tudományos eredmények és a mindennapi élet között. A látogatóknak bemutatják az intézményben folyó kutatásokat, azok a középiskolások pedig, akik fontolgatják, hogy a szegedi egyetemen folytatják majd tanulmányaikat, feltehetik kérdéseiket a jelenlegi hallgatóknak, oktatóknak. A látványos bemutatókkal gazdagított programra az egyetem Dóm téri fizikus épületszárnyában kerül sor. A standoknál számos érdekes és látványos kísérletnek lehetnek szemtanúi a vendégek, melyek közül többet maguk is kipróbálhatnak. Az érdeklődők megismerkedhetnek a többi közt a lézeres mikroszobrászattal, a parányi légszennyező részecskékkel, a fény és az élet kapcsolatát bemutató interaktív foglalkozásokat tartanak az SZTE Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, a 13 évesnél idősebbek pedig ellátogathatnak az egyetem nagyintenzitású lézerlaboratóriumába is. A vendégeket több érdekes előadás várja: hallhatnak az exobolygó-vadászat távlatairól és a lézeres látásjavítás fizikai hátteréről, továbbá - az általános relativitáselméletet leíró cikkek megjelenésének centenáriuma alkalmából - a gravitációs fényelhajlásról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.