Egyetem

Ismét Nobel-díjas kutatóval találkozhatnak Szegeden a tehetséges diákok

Ismét Nobel-díjas kutatóval találkozhatnak Szegeden a tehetséges diákok

2015. június 8., hétfő
Ismét Nobel-díjas kutatóval találkozhatnak Szegeden a tehetséges diákok
Erwin_neher_2007_lindau

Erwin Neher Nobel-díjas német biofizikus tart előadást pénteken mintegy kétszáz tehetséges diáknak a Szegedi Tudósakadémia és a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány szervezésében a Tisza-parti városban – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Erwin Neher

1991-ben kapott orvostudományi Nobel-díjat

Bert Sakmann-nal

együtt a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéseiért és a folt-feszültségzár (patch clamp) méréstechnika kidolgozásáért. 2012 óta – amikor

Szent-Györgyi Albert

Nobel-díjának 75. évfordulóját ünnepelték Szegeden – ez lesz a negyedik alkalom, amikor a tudományos elismerést elnyerő kutatók számolnak be munkájukról a fiataloknak a csongrádi megyeszékhelyen. A 2012-es évfordulót követően azért hozták létre az alapítványt és a Szegedi Tudósakadémiát, hogy újra vonzóvá tegye a fiatalok számára a tudományos életpályát. Elindították azt az egyedülálló, a résztvevők életét 16 és 36 éves koruk között végigkísérő kutatói életpályamodellt, mely képes arra, hogy hazánkban tartsa a legkiválóbb természettudományos érdeklődésű diákokat minőségi képzés és megfelelő anyagi juttatás biztosításával. Az oktatási rendszer már harmadik éve sikerrel működik Szegeden: a jelentkezők száma megközelíti a százötven főt. A kezdeményezés részeként 2013-ban megalapították a Szent-Györgyi Talentum Díjat, melyet az elmúlt egy-két évben publikált, nemzetközi szinten is meghatározó felfedezésért ítélnek oda. Emellett feltétel, hogy a díjat olyan szegedi tudós kapja, aki – a díj névadójához, Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – a felfedezéséhez kapcsolódó kutatói munka jelentős részét a Tisza-parti városban végezte. Az idei elismerést szombaton este gálaműsor keretében adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.