Egyetem

Szegeden is lesz rehabilitáció a súlyos koponya- és agysérülteknek + FOTÓK

Szegeden is lesz rehabilitáció a súlyos koponya- és agysérülteknek + FOTÓK

2015. május 12., kedd
Szegeden is lesz rehabilitáció a súlyos koponya- és agysérülteknek + FOTÓK
pszichiatriai_klinika_atado26kf

Korábban csak a fővárosi központban kaphattak megfelelő rehabilitációs ellátást a a baleset következtében súlyos koponya- és agysérülést szenvedett betegek, a megújult Neurológiai Klinikán azonban már erre Szegeden is lehetőség lesz. A Szegedi Tudományegyetem több klinikáján jelentős mértékben megújult a pszichiátriai és neurológiai ellátás.

A II. Kórház melletti, a régi sürgősségi és betegellátó osztály épületében, megújult köntösben kapott helyet az egyelőre még üres Pszichiátriai Klinika, míg a Neurológiai Klinika kibővült ellátási rendszerrel gazdagodott a többéves projektnek köszönhetően. A két jelentős egészségügyi intézmény projektzáró bemutatóját a Kálvária sugárúti épület tövében tartották, ahol a dél-alföldi rehabilitációs szolgáltatások Szegedet érintő fejlesztéseit ismertették. A dél-alföldi régió 12 konzorciumi partner összesen 14 fejlesztésének konzorciumi-vezetését vállalta el a Szegedi Tudományegyetem, mintegy 2,5 milliárd forint értékben, amely összegből 5 rehabilitációs és hospice területen hajtottak végre fejlesztést. A projekt során olyan rendszer jött létre, amely biztosítja a páciensek folyamatos ellátását, függetlenül attól, hogy fekvő- vagy járóbeteg kezeléséről van szó. A centralizált elhelyezésnek köszönhetően a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ érintett komplexumaiban lábadozó betegek megszokott orvosaikkal tarthatják a kapcsolatot anélkül, hogy a fővárosba vagy más országrészek kórházaiba kellene utazniuk.

pszichiatriai_klinika_atado06kf

Hiánypótló területeket sikerült korszerűsíteni a 2011-ben megkezdett projektnek köszönhetően, ami nemcsak a betegek gyógyulását, hanem a régió szakmai fejlődését is előremozdítja - hangsúlyozta keddi köszöntőjében

Mészáros János

, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke. "A korai rehabilitációs tevékenység, az aktív fekvőbeteg-ellátás tehermentesítése, illetve a hozzá kapcsolódó azonnali és adekvát feladatellátás több ezer négyzetméreten megvalósult, mintegy 670 millió forintot meghaladó összegű fejlesztés, amit az EMMI további 10 százalékos támogatással kiegészített annak érdekében, hogy a beruházás teljesen hiánytalan legyen." Olyan szakmai fejlesztésnek nevezte a hamarosan lezáruló beruházást, amely az egyetem életében önálló tanszék létrehozását is eredményezheti, továbbá a régióba csábíthatja az orvosszakmát. A pszichiátriai modul során a Kálvária sugárúti épületen végeztek építési, bővítési és felújítási munkálatokat, amelyet

Kálmán János

tanszékvezető mutatott be az érdeklődőknek. A kialakított épületrészben a pszichiátriai rehabilitáció fekvőbeteg-ellátás, az akut és krónikus betegellátás a volt sürgősségi osztály épületében pedig járóbeteg-ellátás valósulhatott meg. A háromemeletes épület földszintjén depressziós és szorongó tünetekkel kezelt betegeket kezelnek majd, az első emeleten az alkohol és drogfüggők kapnak helyet - ezen a két szinten 25 ápolási egységet alakítottak ki. Az emelteken kórtermeket, kiszolgáló és személyzeti, orvosi és főorvosi szobákat helyeztek el. Kálmán János kiemelte, az aktív fekvőbeteg-ellátás, a rehabilitáció, a krónikus fekvőbeteg-ellátás, valamint a járóbeteg-ellátás végre egy központba összpontosult.

pszichiatriai_klinika_atado22kf

A Neurológiai Klinikát érintő neurológiai fejlesztésbe során kialakítottak egy, a régióban hiánypótló 10 ágyas neurorehabilitációs részleget, amely ellátja a dél-alföldi régióban balesetet szenvedett koponya- és agysérülteket. A részleg, ellentétben a pszichiátriával, nem költözött sehová, csupán egy 40 ágyas Neurorehabilitációs Osztályt hoztak lére az intézményen belül, ahol majd a Parkinson-kórban, az izomsorvadásban és a Sclerosis multiplex-ben szenvedő betegeket kezelhetik. A Semmelweis utcai Újklinikán 3 háromágyas és 1 egyágyas kórtermet alakítottak ki.

Vécsey László

tanszékvezető a Neurológiai Klinikán történt beruházások ismertetése alatt emlékeztetett, a Makón 2008-ban megszüntetett stroke osztály pácienseit is a szegedi intézmény látja el. "Az egészségügyi ellátást a saját, vagy hozzátartozó beteg rokonaink tapasztalatain keresztül tudjuk megítélni. Azt gondolom, hogy fontos mérföldkő ez, hiszen az elkövetkező időszakban lezáruló projektek összértéke 17-18 milliárd forint. Igen jelentős, soha nem látott fejlesztések ezek, amelyek középpontja a sürgősségi betegellátó osztály, de a rehabilitáció továbbfejlesztése is legalább ilyen fontos feladat" - kezdte köszöntőjét

Szabó Gábor

, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Úgy folytatta, miközben a korábbi fejlesztések inkább a betegellátó tevékenységek fejlesztése irányultak, a rehabilitációra nem fordítottak eleget. Tükrözi ezt, hogy a súlyos fejsérülést szenvedett betegeket eddig kénytelenek voltak a budapesti központban kezelni, így azonban a családhoz közel végezhetik a rehabilitációt. "A rehabilitációs tanszék létrehozása lényegében eldöntött kérdés, most elsősorban a hogyanról tárgyalunk, miként lenne ez a leghatékonyabb" - folytatta, majd azzal zárta gondolatait, következő lépésként további beruházást támogató projektekre pályáznak.

pszichiatriai_klinika_atado17kf

A klinikai fejlesztéssel a szegedi intézmények is felzárkóztak a magyar élvonalhoz - ezt már

Devecz Miklós

egyetemi kancellár tette hozzá. "Közel 100 éves elképzelés vált valóra azzal, hogy ilyen koncentráltan juthatnak megfelelő kezeléshez a betegek. Nagy öröm volt számomra, hogy rektor úr a következő fejlesztésekről beszélt, arról, hogyan tudnánk felgyorsítani a rehabilitációt. Gondolatokkal, ötletekkel és elképzelésekkel tele vagyunk, amelyekkel betegellátásra koncentrálva még jobbak és versenyképesebbek tudnánk lenni" - folytatta. Megemlítette, tíz ilyen területet neveztek meg a napokban, és ezek csak a legfontosabbak. A projektismertetőt követően a részt vevő felek hivatalosan is átadták a II. Kórház területére áthelyezett Pszichiátriai Klinikát, majd megtekintették az egyelőre üresen álló, betegek nélküli épületet.

Már nem kell a fővárosig utazni rehabilitációért. Megújult a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ pszichiátriai és neurológiai részlege.http://szegedma.hu/?p=537154

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.