Egyetem

Miért csökken a hallgatói létszám az SZTE-n?

Miért csökken a hallgatói létszám az SZTE-n?

2015. január 8., csütörtök
Miért csökken a hallgatói létszám az SZTE-n?
szte_nyilt_nap_megnyito05_KF

Nem kormányzati vagy adminisztratív beavatkozás miatt csökken a felvehető hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen. Várhatóan kevesebb férőhely szabadul fel az intézményben, mint tavaly - tudtuk meg Karsai Krisztinától.

Ahogyan arról a napokban a

SZEGEDma.hu hírportál is beszámolt

, a Felvi.hu felsőoktatási portálon megjelent adatok szerint a Szegedi Tudományegyetem - a jelenlegi adatokhoz képest - mintegy ezer fővel csökkenti a felvehető hallgatók számát. Ez egyaránt érinti az állami ösztöndíjas, valamint önköltséges finanszírozási formában tanuló diákok létszámát - derült ki. Azonban

Karsai Krisztina

, az universitas oktatási-rektorhelyettese kérdéseinkre kifejtette, nem adminisztratív vagy oktatási kormányzati beavatkozásról van szó, mindössze az előző tanév adataihoz képest várhatóan több hallgató marad a képzőintézményben, tehát kevesebb hely szabadul fel szeptemberre. "Minden felsőoktatási intézmény, így a Szegedi Tudományegyetem is működési engedélyben rögzíti a maximális kapacitásszámot, ami a Tisza-parti egyetem esetében 35 ezer fő. Az oktatási hírportálon megjelent adat pontos és valós, ami úgy jön ki, hogy a maximális kapacitásból levonjuk a meglévő hallgatók számát, továbbá kiegészítjük azzal a körülbelüli értékkel, mennyien végzik el a képzést" - fejtette ki az oktatási-rektorhelyettes. Az, hogy mennyien állnak fel az egyetem padjaiból, vagyis fejezik be tanulmányaikat az intézményben, minden felvételi eljárás előtt változik. Addig azonban nem tudnak újabb hallgatókat befogadni, míg nem szabadulnak fel a férőhelyek. Úgy tapasztani, a hallgatók egyre tovább maradnak a képzésben. Ennek számos oka lehet, például a külföldi tanulmányutak, amely alatt a diákok néhány hónapig parkolópályára tehetik itthoni tanulmányaikat, tapasztalatokat és szakmai gyakorlatot szerezhetnek a határon túli partnerintézményekben. "Több mint 6000 főt vettünk fel 2014 szeptemberében, tehát az a 20 ezres szám, amiről a Felvi is ír, nagyon elrugaszkodott. A felvettek létszáma évről-évre nagyságrendekkel kevesebb, mint 20 ezer, a beiratkozás után is legalább 13 ezer székünk üresen marad." Néhány éve már, hogy nem a képzési normatíva, hanem az úgynevezett bázisfinanszírozás határozza meg a felsőoktatási intézményeknek nyújtható támogatást. Vagyis az egyetemek és főiskolák előre meghatározott éves előirányzatból gazdálkodnak, az állami ösztöndíjas hallgatók száma nem változtat a pénzügyi helyzeten - szögezte le Karsai Krisztina.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.