Egyetem

Európai Unió és a kormány által támogatott kutatócsoport csatlakozott a SIWAN6 konferenciához

Európai Unió és a kormány által támogatott kutatócsoport csatlakozott a SIWAN6 konferenciához

2014. október 16., csütörtök
Európai Unió és a kormány által támogatott kutatócsoport csatlakozott a SIWAN6 konferenciához
szechenyi_terv_fejlec

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ kutatói már két éve foglalkoznak az Európai Unió és a magyar Kormány által támogatott nanotechnológiai kutatással. A 6. alkalommal megrendezendő SIWAN konferencia ad helyet a nanotudománnyal foglalkozó nemzetközi kutatók találkozójának, melyhez csatlakoztak a TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0047 Új funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok című projekt vezető kutatói is.

A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ a vidéki kutatóhelyek egyik fellegvára, ahol már hosszabb ideje foglalkoznak nanotechnológiai kutatásokkal. A nanotechnológiai kutatások felgyorsítását és ezáltal a nemzetközi trendhez közelítést segíti az „Új funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című kutatási projekthez a TÁMOP által nyújtott támogatás. A támogatás segítségével a projektben dolgozó kutatók a nanostruktúrák komplex vizsgálatát interdiszciplináris (fizikai, kémiai és biológiai) megközelítésben végzik. A projektben 100 nm alatti méretű részecskéket állítanak elő, modellezik a különböző közegekben való viselkedésüket, és vizsgálják a környezetre és biológiai rendszerekre gyakorolt hatásukat. A SIWAN6 konferencián több mint 30 országból több mint 130 nanotechnológiai kutatással foglalkozó kutató vesz részt. A konferencia lehetőséget biztosít a nanotechnológiai kutatások nemzetközi eredményeinek összevetésére, a kutatás további irányainak meghatározására és a nemzetközi kapcsolatok erősítésére. A konferencián hangsúlyosan megjelennek a TÁMOP által támogatott projekt kutatási eredményei; a projektben résztvevő kutatók előadásokat tartanak, posztereket állítanak ki és külön szekcióülésen a projekt kutatási témáit és eredményeit is ismertetik. A SIWAN6 konferencia, valamint az Európai Unió és a magyar Kormány által támogatott projekt lehetőségeket biztosít a projekt megvalósítói (Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ) számára a nemzetközi tudományos életben betöltött pozíciójuk erősítésére, illetve további, nemzetközi kapcsolatokkal is támogatott kutatások megvalósítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.