Egyetem

Akár száz szaúd-arábiai diák is érkezhet a szegedi egyetemre

Akár száz szaúd-arábiai diák is érkezhet a szegedi egyetemre

2013. október 29., kedd
Akár száz szaúd-arábiai diák is érkezhet a szegedi egyetemre
IMG_1618

A Szegedi Tudományegyetem női oktatóit pedig egy kifejezetten női rijádi felsőoktatási intézmény katedráira várják vendégtanárnak.

A Rektori Hivatal épületében fogadta október 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Szaúd-Arábia oktatási minisztériumát, illetve a fővárosban, Rijádban működő Nora Bint Abdul Rahman Egyetemet is képviselő küldöttséget. A szegedi fél részéről

Pál József

nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes,

Varró András

tudományos és innovációs rektorhelyettes,

Nagy Katalin

, a Fogorvostudományi Kar dékánja, valamint

Leprán István

, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettes folytatott megbeszélést a rijádi, kifejezetten női felsőoktatási intézmény orvoskari dékánjával,

Ghadeer K. Alshaikh

asszonnyal, valamint az egészségtudományi fakultást vezető

Tamader Yousef Al-Rammah

asszonnyal.

Középpontban az egészségtudományi képzések

Pál József a kapcsolat előzményeiről szólva elmondta, néhány szaúd-arábiai diák már tanul az SZTE-n, közülük ráadásul többen is kitűnő eredménnyel teljesítenek. Idén tavasszal Varró András társaságában a kinti minisztérium vendégeként tárgyaltak a rijádi egyetemen, illetve az ázsiai országból is járt itt egy delegáció, mely további szaúdi hallgatók Szegedre érkezését készítette elő. „Célunk, hogy az eddiginél jelentősebb számban végezzenek nálunk tanulmányokat szaúdi fiatalok. Elsősorban az orvos-, fogorvos- és gyógyszerész-tudományi terület iránt kimagasló az érdeklődés, de egyre nagyobb figyelem övezi az SZTE gazdaságtudományi szakjait is. A mai egyeztetések fő témája egyrészt a szaúdi diákok fogadása, másrészt a Nora Bint Abdul Rahman Egyetem felvetésére az a lehetőség, hogy a szegedi universitasról női professzorok, oktatók tanítsanak odakint egy vagy akár több szemesztert is” – árulta el a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Hozzáfűzte, a maga részéről rendkívül örömtelinek tartja, hogy az arab országban egyre jelentősebb szerepet kapnak a hölgyek is, hiszen – fogalmazott – a jövő útja, hogy olyan esélyt kapjanak az értelmiségi léthez, mint például európai társaik. A Szegedi Tudományegyetem mint a világelitbe tartozó felsőoktatási intézmény minőségi diplomával segítheti őket ezen az úton.

IMG_1648

Varró András kiemelte, az SZTE és a szaúdi egyetem(ek) közötti egyre intenzívebb kapcsolatok hozzájárulhatnak a különböző kutatási, tudományos és kulturális együttműködések kiszélesítéséhez is. Megjegyezte, bár a jelenlegi tárgyalások elsősorban az egészségtudományokat érintik, kívánatos lenne a jövőben a kooperációt a szegedi egyetem által képviselt valamennyi tudományterületre kiterjeszteni. A szaúd-arábiai vendégek a nap folyamán megismerhették az SZTE-t, annak képzési portfólióját, tudományos potenciálját. Ellátogattak az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkarra is, hogy tájékozódjanak az itt folyó oktató- és tudományos munkáról. Arról is beszélgettek a szegedi egyetem vezetőivel, milyen létszámban, illetve karok, tudományterületek szerinti megoszlásban érkezhetnek ide a jövőben szaúdi diákok.

Előkészítő évfolyamon kezdenek a szaúdiak

„Terveink szerint maximálisan száz szaúdi hallgatót fogadhat a Szegedi Tudományegyetem. A program a következő félévtől vagy a jövő őszi szemesztertől indulhat el szervezett formában. Az ideérkező fiataloknak a nyelvi nehézségek leküzdése, illetve az oktatási rendszereink különbözősége miatt előkészítő évfolyamot indítunk. Itt egyrészt pallérozhatják angoltudásukat, másrészt természettudományos ismeretanyagukat összhangba hozhatják a magyarországi követelményekkel” – árulta el Varró András.

Forrás:

www.u-szeged.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.