Egyetem

Klinghammer: az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét

Klinghammer: az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét

2013. szeptember 8., vasárnap
Klinghammer: az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét

A minőségi felsőoktatás fontosságát hangsúlyozta a felsőoktatásért felelős államtitkár vasárnap a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó szenátusi ülésén.

Az egyetem tükrözi az oktatáspolitika minőségét - jelentette ki

Klinghammer István

. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány elhatározása alapján a magyar felsőoktatásban tart az átalakulás: megújul a főiskolai és az egyetemi intézményhálózat. Klinghammer István meggyőződésének adott hangot, hogy az egyetem olyan oktatási intézmény, amely elsősorban azáltal nevel, hogy tudományos műhely. Szerinte különbséget kell tenni a tudományra nevelés és a tudományon keresztül történő nevelés között. "Előbbi elsősorban egyetem utáni posztgraduális feladat, a doktori iskolák feladata, utóbbi azonban az egész egyetemé" - fűzte hozzá. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára az egyetemi autonómiáról a budapesti egyetem névadójának, a fizikus Eötvös Lorándnak a gondolatait idézve kijelentette: az együttes tudományos gondolkodás közösségi igényének szervezeti megnyilvánulása nem pusztán jog, hanem kötelesség. Felhívta a figyelmet arra, hogy "gondolkodó embert csak gondolkodó emberek tudnak nevelni, így mindennél fontosabb az egyetemi munkában a személyes tényező, az önálló kutatómunkában érlelt alkotó egyéniség". Az autonómia gondolata egyben oktatási programot is jelöl - jegyezte meg Klinghammer István, kiemelve: az egyetem egyik legfontosabb oktatásszervezési feladata, hogy a felelős vezetés megtalálja "az oktatási kötöttség és a tanulási szabadság között a helyes egyensúlyt". Az államtitkár azt mondta: a Debreceni Egyetem országos jelentőségű intézmény, a hazai felsőoktatás egyik pillére, a hazai tudományosság és oktatás meghatározó műhelye.

Kósa Lajos

, Debrecen fideszes polgármestere hozzátette: a legjobbnak kell lenni, ennél kisebb célt a Debreceni Egyetem sem tűzhet ki maga elé. Debrecen mindig "édes gyermekének tekintette" az egyetemet - mondta Kósa Lajos, hozzátéve, a városnak kulcsszerepe van abban, hogy az egyetem sikeres legyen. A politikus szerint folytatni kell az egyetemi integrációt, mert még mindig vannak párhuzamosságok. Példaként említette annak szükségességét, hogy "Debrecenben az egészségügyi ellátórendszer az egyetemmel legyen egységes szervezetben".

Szilvássy Zoltán

, a DE rektora bejelentette: az új tanévben 8120 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az intézményben. A rektor az új vezetés stratégiai céljai között említette, hogy a Debreceni Egyetem bejusson a világ 200 legjobb egyetemének elitklubjába.

Körösparti Péter,

az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ügyvivő elnöke utalt az év elején létrehozott felsőoktatási kerekasztalra, a fórumnak - mint mondta - amelynek "feltett szándéka a magyar felsőoktatás megreformálása". A cél olyan felsőoktatás megteremtése, amelyben tehetséges, elhivatott, a minőséggel elégedett hallgatók tanulnak - tette hozzá HÖOK ügyvivő elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.