Egyetem

Az általános nyelvi képzéshez nem lesz szükség akkreditációra

Az általános nyelvi képzéshez nem lesz szükség akkreditációra

2013. szeptember 10., kedd
Az általános nyelvi képzéshez nem lesz szükség akkreditációra
nyelvicikk

Az általános nyelvi képzéshez nem lesz szükség akkreditációra, a szabályozás értelmében engedély is elég lesz hozzá - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), cáfolva egy keddi lapinformációt.

A tárca azért adott ki közleményt, mert a Népszabadság - a felnőttképzési törvény végrehajtási rendeleteinek birtokába jutott tervezetei alapján - azt írta, jóval kevesebb helyen sokkal drágábban lehet majd nyelvet tanulni, ha a kormány jóváhagyja az NGM terveit. A minisztérium a lapban megjelentekkel kapcsolatban azt is közölte, hogy az egyéb nyelvi képzések esetén még nyilvántartásba vételi díjat sem kell fizetni, ha a képzés állami vagy uniós forrásból nem kap támogatást. Téves állításnak nevezték továbbá azt is, hogy csak a már akkreditált nyelviskolák maradhatnak a piacon. Mint írták, a médiában megjelentekkel ellentétben ezt az intézkedést nem visszamenőlegesen, 2013. szeptember 1-jével kívánják bevezetni, hanem "csak attól fogva, hogy a képzésekre ténylegesen megszerezhető az engedély". Közölték azt is, hogy a tárca szándékait azok a felnőttképzéssel kapcsolatos rendelettervezetek fogják tükrözni, amelyek a közeljövőben az NGM honlapján megjelennek. Az MTI megkeresésére a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke egyelőre nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

Salusinszky András

azt mondta, az egyesület - az NGM felnőttképzési főosztályának tájékoztatása alapján - a napokban megkapja az új felnőttképzés törvény végrehajtási rendeleteinek a tervezetét, és majd annak ismeretében alakítják ki az álláspontjukat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.