Egyetem

Megszülettek a hallgatói bérletszavazás eredményei

Megszülettek a hallgatói bérletszavazás eredményei

2013. július 5., péntek
Megszülettek a hallgatói bérletszavazás eredményei
SZS20130517_berletugy_002

Nyilvánosak az SZTE EHÖK összhallgatói bérletreform-szavazás eredményei. Az előzetes összesítés alapján egyik variáció sem kapott abszolút többséget.

Június 10-25-ig szavazhattak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói arról, a jövőben milyen feltételek mellett kaphassanak városi közlekedésre jogosító bérletet. A szorgalmi időszakban három szakos érdekképviselő,

Marjanovic Anett, Fodor Ákos

és

Puskás Árpád

hallgatói kérésekre úgy döntött, aláírásgyűjtő szavazásra viszi az ügyet, vagyis, hogy továbbra is minden államilag támogatott egyetemi polgárnak ingyen járjon-e a bérlet. Az elő-aláírásgyűjtésen azonban nem jött össze az érvényességhez szükséges 6-7000 szignó, de az SZTE EHÖK a nagyarányú részvételt látva úgy döntött, ennek ellenére is kiírja az összhallgatói szavazást. Az egyetemisták szavaztak, június 27-én – két nappal az urnák zárását követően –összesítették az eredményeket. Az SZTE EHÖK honlapján nyilvánosságra hozták a jegyzőkönyvet, melyből kiderül, a diákok az éles fordulóban sem mutattak túl nagy aktivitást: 3079 szavazatból 13-at érvénytelenné nyilvánítottak, ami azt jelenti, hogy az aktív nappali tagozatos hallgatók mindössze 20,15 százaléka vett részt.

Az eredményekről részletesebben

Az előzetes összesítés szerint legtöbben a bérlettámogatás változatlan formája mellett döntöttek: 1246 szavazati lap érkezett be ezzel a kéréssel, vagyis a szavazók 40,46 százaléka szeretné, hogy az államilag támogatott hallgatóknak továbbra is alanyi jogon járjon az ingyenes utazásra jogosító kedvezmény. A legkevesebb voks arra érkezett, hogy az államilag támogatott diákok 25 százalékának szociális pontrendszer alapján finanszírozza a felsőoktatási intézmény a bérletet, erre mindössze 144-en szavaztak, vagyis az összlétszám 4,67 százaléka. Az SZTE Szenátusa várhatóan július 15-én napirenden tárgyalja a bérletreform kérdését, majd a közeljövőben egyeztetéseket folytatnak a Hallgatói Szolgáltató Irodával (HSZI), a Tisza Volánnal és az Szegedi Közlekedési Társaság szakembereivel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.