Egyetem

Újabb kazah hallgatók érkezhetnek a Szegedi Tudományegyetemre + FOTÓK

Újabb kazah hallgatók érkezhetnek a Szegedi Tudományegyetemre + FOTÓK

2013. június 5., szerda
Újabb kazah hallgatók érkezhetnek a Szegedi Tudományegyetemre + FOTÓK
17_gs

Szegedi diákokat díjazott szerda délután Kazahsztán nagykövete, aki a két ország felsőoktatásának együttműködéséért látogatott el az SZTE-re. 8-10 új kazah hallgatót is várnak az egyetemre, ez a szám a későbbiekben még tovább nőhet.

Közös pályázatot hirdetett a Szegedi Tudományegyetem és a Kazah Köztársaság Nagykövetsége fővárosuk, Asztana történelmének bemutatására, amely a keleti ország kultúrájának népszerűsítése mellett a két ország hallgatóit kívánta közelebb hozni egymáshoz. A város évfordulójának alkalmából

Nurbakh Rustemov

kazah nagykövet is a Szegedi Tudományegyetemre látogatott, ahol a verseny díjazottjait köszöntötte, valamint az SZTE-vel történő együttműködés fejlődéséről is beszélt.

8-10 kazah diák érkezhet

A közös nyelv a barátkozás eszköze - idézett egy kazah mondást a nagykövet, aki szerint az egyetemen működő altajisztika tanszék a két, közös tőről fakadó rokonnép közötti erős kapocs. Külön öröm számára, hogy itt, Szegeden működik mindez, hiszen a város számos kiváló tudóst és Nobel-díjas professzort is adott a világnak. A kiírt pályázat a modern Kazahsztán fejlődésének és történelmének bemutatását tűzte ki célul, melyre nyolc pályamű érkezett. Legjobbnak

Göncöl Csaba

írását ítélték, a második helyezett

Grezsa István Bence

, a harmadik pedig

Brandl Gergely

lett. Nurbakh Rustemov a díjazottak köszöntése után úgy nyilatkozott: hagyományteremtő céllal indította útjára ezt a pályázatot, jövőre a győztest pedig szívesen látják a főváros nagyszabású ünnepségére is.

"Országunkba érkezve a nagykövet első útja hozzánk vezetett, ami a diplomácia nyelvén igen nagy dicséretet jelent, hiszen kiemelt fontosságúnak ítélte szegedi látogatását" - hangsúlyozta köszöntőjében Pál József rektorhelyettes. Mint mondta, az SZTE négy kazah egyetemmel ápol kapcsolatot, az ehhez hasonló pályázatoknak és a példaértékű együttműködésnek köszönhetően azonban reményeik szerint emelkedni fog ez a szám, amely mindkét fél számára igen gyümölcsöző lehet. Jelenleg két kazah hallgató tanul az SZTE berkein belül, a tervek szerint azonban hamarosan 8-10 további diák érkezik - sőt, a sikeres együttműködés keretében akár jóval több fiatalt is köszönthet a szegedi egyetem. "A Szegedi Tudományegyetem hamarosan egy olyan központot alakít ki, amely az Európai Unión kívülről érkező diákok menedzselésével foglalkozik majd" - tudtuk meg a rektorhelyettestől. A TÁMOP pályázatból létrejövő központ még jelenleg is kidolgozás alatt áll, így részleteket egyelőre nem árult el portálunknak Pál József. Csernus Sándor, az SZTE Bölcsészettudományi Karának dékánja is megerősítette: az egyetem és a BTK mindent megtesz az együttműködés bővítéséért, szívesen küldik oktatóikat és hallgatóikat is a keleti országba, valamint nagy örömmel látják az onnan érkező diákokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.