Egyetem

Nyolcezer emberi csontot pakolt hatvan középiskolás + FOTÓK

Nyolcezer emberi csontot pakolt hatvan középiskolás + FOTÓK

2013. június 25., kedd
Nyolcezer emberi csontot pakolt hatvan középiskolás + FOTÓK
SZS20130624_ujszegedi_csontraktar_001

Hétfőn befejezte a makói csontgyűjtemény költöztetését a Szegedi Tudományegyetem. Ha a szegedi csontraktár együttműködést tud kötni a Magyar Természettudományi Múzeummal, akkor a magyarországi lesz a világ legnagyobb antropológiai gyűjteménye.

Trogmayer Ottó

, a Móra Ferenc Múzeum egykori igazgatja és

Farkas Gyula

, a szegedi egyetem antropológusprofesszorának döntése alapján több mint húsz évvel ezelőtt egy régi makói malom zárszintjén helyezték el a most visszahozott csontleleteket. Az épület azonban nem bizonyult megfelelőnek ahhoz, hogy hosszabb távon is itt őrizzék a maradványokat, ezért a Szegedi Tudományegyetem úgy döntött, Újszegeden alakít ki raktárlétesítményt. „Végre először van egy helyen az SZTE Embertani Tanszékének csontvázgyűjteménye” – fejezte ki örömét

Pálfi György

tanszékvezető. A közeljövőben a Bal fasori volt menzaépületet igyekeznek polcokkal berendezni és egyéb szükséges kellékekkel felszerelni, hiszen több mint harmincezer vázról kell ezek után gondoskodniuk. Pálfi György reményei szerint a fejlesztéseket követően sikerül még szorosabbra fűzni együttműködésüket a Magyar Természettudományi Múzeummal, így nemcsak Magyarországon, hanem világviszonylatban is a legnagyobb antropológiai gyűjtemény birtokosai lehetnének. Azt sem tartja kizártnak, hogy akár más felsőoktatási intézményekből vagy a határon túlról kutatók és szakdolgozók keressék fel őket tudományos kutatások céljából. Makóról két napig tartott átszállítani a 7000-8000 darabos állományt új helyére. A malom kipakolásában körülbelül 60 középiskolás segédkezett a helyi József Attila Gimnáziumból, akik részben ezzel váltották ki ötvenórányi - az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez szükséges - közösségi szolgálat elvégzésére irányuló munkájukat. A rakodás során persze akadtak kavarodások, a régész technikusok feladata lesz majd a felcímkézett dobozok átvizsgálása és helyrepakolása, jelenleg ugyanis külön pakkokban őrzik a koponyákat és a megmaradt testek darabjait.

Gaál Bernadett

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.