Egyetem

A tudomány jövője, a jövő tudománya – Kerekasztal-beszélgetés Szegeden + FOTÓK

A tudomány jövője, a jövő tudománya – Kerekasztal-beszélgetés Szegeden + FOTÓK

2013. április 2., kedd
A tudomány jövője, a jövő tudománya – Kerekasztal-beszélgetés Szegeden + FOTÓK

A tudomány jövőjét a diákok jelentik – fogalmazott Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus professzor azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia orvos- és egészségtudományi szekciójának döntője alkalmából tartottak A tudomány jövője, a jövő tudománya címmel kedden Szegeden.

A fiatalok fontos inspirációforrásul szolgálhatnak, gyakran olyan kérdéseket tesznek föl, amelyekre nem is gondoltunk volna – mondta a kutató a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) rendezett beszélgetésen. Egy leendő kutató legfontosabb tulajdonsága, hogy kíváncsi legyen – hangsúlyozta a tudós, aki szerint a tudományos siker eléréséhez jó ötletre, kedvező körülményekre és szerencsére is szükség van. A tudományos utánpótlás szempontjából

Bert Sakmann

rendkívül fontosnak tartja, hogy Németországban sok középiskolában olyan laboratóriumok működnek, ahol a fiatalok maguk is kísérletezhetnek, ráébredhetnek arra, hogy a tudomány érdekes.

Szabó Gábor

akadémikus, az SZTE rektora szerint előbb vagy utóbb eltűnnek a klasszikus határok a különböző tudományágak között, a tudomány "problémamegoldó tudomány" lesz. "Minden gyerek fizikusnak születik, de később néhányan felnőnek" - fogalmazott a professzor. Mint hozzátette, ahhoz, hogy a kezdeti kíváncsiság megmaradjon a fiatalokban, arra van szükség, hogy az iskolákban ne az absztrakt kérdésekkel ismertessék meg a tananyagból a diákokat, hanem felkeltsék érdeklődésüket a való élet problémái iránt. Magyarországon a tudománytámogatás stabilitására lenne szükség. Sok múlik azon, hogy a fiatal kutatók miként tekinthetnek a jövőbe, nem sok jót ígér azonban, hogy a szabályok évről évre változnak - mondta a rektor. Szabó Gábor a problémák ellenére határozottan optimistának tartja magát, hiszen az oktatás és a tudomány nem hoz ugyan azonnali sikereket, de bízik abban, hogy a most végzett munka évtizedek múltán meghozza eredményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.