Egyetem

Szegeden tartották az országos OTDK-megnyitót - tehetségkeresés és -mentés + FOTÓK

Szegeden tartották az országos OTDK-megnyitót - tehetségkeresés és -mentés + FOTÓK

2013. március 25., hétfő
Szegeden tartották az országos OTDK-megnyitót - tehetségkeresés és -mentés + FOTÓK

Szegeden nyitották meg az XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) állam- és jogtudományi szekcióját hétfőn, mely egyben - első szekcióként - a konferencia országos megnyitója is volt. A Szegedi Tudományegyetem idén négy szekciót bonyolít le, a március 25. és 27. között zajló jogi mellett a biológiai, orvos- és egészségtudományi, valamint testnevelés- és sporttudományi dolgozatokat adják elő a Tisza-parti városban.

Az OTDK olyan hungarikum, amelyre egyértelműen büszkék lehetünk - fogalmazott

Szabó Gábor,

az SZTE rektora a konferencia megnyitóján. Hozzátette: a világban sehol sincs még egy ilyen szervezett és ilyen nagy múltra visszatekintő tudományos megmérettetés, mely arra is szolgál, megismertesse az indulókat az adott szakmával, a kutatással és a versengéssel is, mely a kutatói pályának is jellemzője. Akárhogy is változik a világ, a diákköri munkának helye volt, van és lesz a jövőben is - összegzett a rektor.

Ötezer dolgozat

Klinghammer István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára a magyar egyetemek pázmányi örökségéről beszélt, ezek a korszerűség, a nyitottság, az értékőrzés, a minőség és a tudás. A tudás az egyetlen olyan erőforrás, amely használatával folyamatosan nő, kimeríthetetlen - hangsúlyozta az államtitkár. Széchenyit idézve hozzátette: a tudásból minél többet adunk, annál többet kaphatunk vissza. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke elmondta, az OTDK működik, fejlődik és változatlan. Immár külhoni egyetemi hallgatók és tanárok is bekapcsolódnak a konferenciába. Idén 13 ezer dolgozatból választották ki azt a 5 ezret, amely a 16 szekció 400 tagozatán szerepelhet. Szendrő Péter hangsúlyozta a tehetséggondozás, az értelmiségi szocializáció szerepét is. Mint mondta, a diákkörös tehetségek nagy értékei az országnak, nem szabad őket szem elől veszteni. A felsőoktatás jeleskedik a kiválóságok kinevelésében, mindenütt vannak tehetséges diákok és őket patronáló tanárok - az a kör az, amelyik felemelheti az országot - összegzett az OTDT elnöke. Szendrő Péter végül egy 1891-ben kelt indexet adott át Máté Gábornak, az OTDT Állam- és Jogtudományi Szakmai Bizottsága elnökének. A rongyos könyvecskére egy párizsi ócskapiacon talált rá, régi nagy jogprofesszorok neveit is őrzi.

Szakmaszeretet és önkéntesség

Máté Gábor konflissal érkezett a konferencia, mint mondta, ötven évvel ezelőtt joghallgatóként is így tett, mikor a szegedi jogász diákköri konferenciára utazott. Felidézte, akkor 29 dolgozat érkezett. Később a munkák száma rohamosan nőtt, az 1999-es miskolci konferenciára már több mint száz, tíz évvel később az ELTE-n rendezett megmérettetésre már több mint háromszáz dolgozat érkezett. Idén a jogi szekcióban háromszáz előadás fog szerepelni. Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, ő nem bánja, hogy a felsőoktatásban mennyiségi ugrás következett be a hallgatók számát illetően, hiszen "többől többet" lehet meríteni is, ha a tehetségeket keresik. Az ő feladatuk ugyanis szavai szerint a tehetségkeresés és -mentés, azok megtalálása, akik később majd az ország tudományos bázisát adják. Hozzátette: szakmaszeretet és önkéntesség viszi a hallgatókat a diákköri munkába, ezek a hallgatók annak bizonyítékai, hogy a felsőoktatás eredményesen munkálkodik. Szabó Imre, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, a szekció ügyvezető elnöke házigazdaként jó helyet, programot és társaságot ígért. Azt kívánta, a résztvevők e három napra legyenek a magyar tudományosság ifjúsági központja. A megnyitón énekes előadással közreműködött Ragány Zoltán, a Szegedi Nyomozóügyészség ügyésze, az SZTE korábbi hallgatója, valamint a Szegedi Nemzeti Színház színészei kabaréjeleneteket adtak elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.