Egyetem

Szegedről is figyelik a rekord közelségű kisbolygót

Szegedről is figyelik a rekord közelségű kisbolygót

2013. február 14., csütörtök
Szegedről is figyelik a rekord közelségű kisbolygót

Február 15-én, péntek este a 2012 DA14 jelű kisbolygó mintegy 34 ezer km-re halad majd el bolygónk mellett - ilyen közeli aszteroidát eddig még nem sikerült megfigyelni. A nem mindennapi eseményt a Szegedi Csillagvizsgálóból is figyelemmel követik.

A szabad szemmel nem, de kisebb távcsövekkel már látható, gyorsan mozgó fénypont hazánkból is megfigyelhető lesz. A számítások szerint átlagosan negyven évente történik hasonló esemény, csak korábban nem volt annyi távcsövünk, és nem volt olyan fejlett technikánk, hogy észrevegyük ezeket az eseményeket. Országszerte több csillagászati programot is szerveznek a közelítés kapcsán, melyekhez Szeged is csatlakozik: a Szegedi Tudományegyetem munkatársai és a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportjának tagjai péntek este 18 órától várják az érdeklődőket a Szegedi Csillagvizsgálóban a kisbolygókról szóló előadással, majd - jó idő esetén - 21-23 óra között a Földünk mellett elsuhanó szikladarab távcsöves nyomon követésével. A pénteki eseményről bővebben

itt olvashat!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.