Egyetem

MEOSZ: nem pénzkérdés a képzés folytatása a mozgásjavító iskolában!

MEOSZ: nem pénzkérdés a képzés folytatása a mozgásjavító iskolában!

2013. január 9., szerda
MEOSZ: nem pénzkérdés a képzés folytatása a mozgásjavító iskolában!

Nem pénzkérdés a középiskolai képzés folytatása a budapesti Mexikói úti mozgásjavító iskolában a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint.

A szervezet szerdán az MTI-nek küldött közleményében azt írta, a szülőkkel együtt arra kérik a főpolgármestert és az oktatást felügyelő minisztert, fontolják meg és változtassák meg a döntést. A MEOSZ már hétfőn tudatta, elfogadhatatlannak tartják, hogy a főváros a 2013-2014-es tanévtől már nem indít új szakközépiskolai évfolyamot. A szövetség szerint a szakközépiskolai oktatás "egy tanterem kialakításával, mindössze kétmillió forintból" is folytatható lenne, ha a fővárosi önkormányzat akarná. Közölték, a fenntartó érdemben nem is tárgyalt erről az intézménnyel, az illetékesek - figyelmen kívül hagyva a gyermekek érdekeit - eldöntötték, hogy megszüntetik a szakközépiskolát. A MEOSZ és a szülők bíznak abban, hogy Tarlós István főpolgármester felülvizsgálja a döntést - írták. Álláspontjuk szerint a középiskola működéséhez szükséges infrastruktúra jelentős része most is rendelkezésre áll. Közölték azt is, hogy az iskola vezetése tudomásul vette, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt a rekonstrukció csúszik, ezért is nem 200 milliót, csupán kétmillió forintot kértek az új évfolyam elindításához szükséges tanterem kialakításához. Utaltak arra, hogy a főváros a Petrik Lajos és Neumann János szakközépiskolákat javasolta megoldásként, ám szerintük ezek az intézmények "megközelítőleg sem tudnak olyan színvonalú ellátást, fejlesztést nyújtani" a súlyos mozgássérült gyermekeknek, mint a mozgásjavító, és nem is alkalmasak arra, hogy nagyobb létszámban fogadjanak ilyen diákokat. Véleményük szerint az is csak "papíron igaz", hogy ezekben is több szakmacsoportból választhatnak a mozgáskorlátozott diákok, a gyakorlatban csak informatikát tudnak tanulni. A főváros állításával ellentétben a Neumann János szakközépiskola messze van a Mexikói úttól, ráadásul rosszul és csak részlegesen lett akadálymentesítve. Ezzel szemben a mozgásjavító iskolában egy helyen folyik az oktatás, a fejlesztés, a különböző terápiák, és ott található a diákotthon is - írta a MEOSZ. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága hétfőn azt közölte, az iskolában nincsenek meg a szakközépiskolai képzéshez szükséges tárgyi és infrastrukturális eszközök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.