Egyetem

Kettős jubileum a szegedi transzplantációs tanácskozáson + FOTÓK

Kettős jubileum a szegedi transzplantációs tanácskozáson + FOTÓK

2012. november 23., péntek
Kettős jubileum a szegedi transzplantációs tanácskozáson + FOTÓK

A Magyar Transzplantációs Társaság XIV. Kongresszusának november 22. és 24. között ad otthont Szeged városa, illetve a Hunguest Hotel Forrás.

Kettős jubileum alkalmából érkezett Szegedre a Magyar Transzplantációs Társaság (MTT) hagyományos év végi tudományos rendezvénye. Egyrészt 50 esztendővel ezelőtt, 1962. december 21-én éppen a csongrádi megyeszékhelyen végezte el

Németh András

az első sikeres magyarországi veseátültetést. Az eseményen jelen volt

Szántó László

is, aki akkor 21 esztendősen élő donorként adta veséjét a műtéthez. Mint

Fehérvári Imre

, az MTT főtitkára elmondta: hazánk Európában a harmincadik ország lett, ahol ilyen beavatkozás megtörtént. Ugyanitt, Szegeden készült egyébként az első művesekészülék, s vezették be ennek használatát veseelégtelen betegeknél, ezért számít a település a veseátültetés bölcsőjének. Mindemellett 15 éve alakult meg a Magyar Transzplantációs Társaság, a rendkívül sokrétűvé vált szakterületet összefogó tudományos szervezet. A kongresszuson adták át a társaság Németh András-életműdíját, melyet idén

Szabó Zoltán

professzor érdemelt ki, aki a Városmajorban első alkalommal hajtott végre szívátültetést.

Megtudtuk: mióta a programszerű transzplantációt bevezették Magyarországon, több mint 7000 ember jutott új szervhez, s több mint 6000 veseátültetésnél járunk már. Ezenkívül máj-, hasnyálmirigy- és szívátültetéseket végeznek hazánkban, s a szakemberek reményei szerint hamarosan tüdőátültetésre is sor kerülhet. Az MTT vezetői - Kóbori László elnök és Fehérvári Imre főtitkár - szerint a transzplantációra bátran lehet alapozni a magyar egészségügy fejlődését. Az elnök úgy fogalmazott, a transzplantáció olyan kiemelt terület a hazai medicinában, mint a sportban a vízilabda. Elhangzott: lépést tartunk Európával, amit az is jelez, hogy 2013. január 1-jétől részlegesen, majd a jövő év folyamán teljes jogú tagként csatlakozhatunk az Euro-transzplanthoz, minek köszönhetően sürgősségi esetekben gyorsan, 24-48 óra alatt szervhez juthatnak a magyar betegek, illetve lerövidülhetnek a régebben akár évekre nyúló várólisták. A szakma célja egyébként az, hogy megfelelő menedzseléssel növeljék a donorszámot, illetve minden rászoruló páciens rákerülhessen a várólistákra. Az országban jelenleg négy transzplantációs központ található: Szegeden, Debrecenben, Pécsett és Budapesten. A háromnapos kongresszuson az ország vezető szakemberei tekintik át, illetve vitatják meg a legújabb technikákat, eljárásokat, eredményeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.