Egyetem

Balog: munkacsoportokat hoznak létre a pedagógusokkal való egyeztetésre

Balog: munkacsoportokat hoznak létre a pedagógusokkal való egyeztetésre

2012. november 17., szombat
Balog: munkacsoportokat hoznak létre a pedagógusokkal való egyeztetésre

Két munkacsoport jön létre hétfőn a szakmai kérdésekről való további egyeztetésekre, és egy külön munkacsoport áll fel az esetleges pedagógussztrájkkal kapcsolatos elégséges szolgáltatásokról való egyeztetésre - közölte Balog Zoltán miután szombaton a fővárosban tárgyalt a pedagógusok sztrájkbizottságával. A felek jövő kedden ismét találkoznak.

Az emberi erőforrások minisztere a mintegy háromórás egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a munkacsoportok a foglalkoztatás és a pedagógus életpályamodell kérdéseit tekintik át, illetve foglalkoznak az önkormányzatok állami fenntartásban betöltött szerepével, és a szakszervezetek szerepével is. A miniszter úgy fogalmazott, bízik abban, hogy a januárban induló átadás-átvétel folyamatában is együtt tudnak majd működni. A harmadik munkacsoportban, ha esetleg sztrájkra kerülne sor, az elégséges szolgáltatásokról egyeztetnek majd - jelezte.

Balog Zoltán

kitért arra, hogy a szakszervezetek által küldött módosító indítványok közül négyet tudtak elfogadni. Mint mondta, bízik abban, hogy ezeket hétfőn, amikor az Országgyűlés a köznevelési intézmények átadásáról szóló törvényhez beadott módosító indítványokról szavaz, elfogadják. Kifejtette: támogatják az óraadók, és az iskolában egyéb foglalkoztatottak státuszának rendezésére vonatkozó indítványt, a működtető önkormányzatok véleményezési-együttműködési jogkörével, és az intézményfenntartó központtal összefüggő javaslatokat. Szintén támogatják azt a javaslatot, hogy a nyugdíj előtt tíz évvel állóknak ne kelljen plusz szakmai képesítéseket megszerezniük. Azt továbbra sem támogatják, hogy az átadás-átvétel időpontját eltolják - jelezte a tárca vezetője. Elmondta: felajánlották, hogy az átadás-átvétel folyamatában a szakszervezetek vegyenek részt egyfajta monitoring szerepben.

Mendrey László

, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke úgy értékelt: nem közeledtek az álláspontok jelentősen, de a lehetőség megvan arra, hogy közeledjenek. Van lehetőség a folytatásra - fogalmazott, és reményét fejezte ki, hogy a most felálló munkacsoportokban szakmai érveket tudnak majd ütköztetni. Kérdésre válaszolva azt mondta: nem tudja megmondani, hogy mikor lesz sztrájk. A sztrájkbizottságnak nagyon határozott követelései vannak, amelyeket eljuttattak a kormányfőnek és a miniszternek egyaránt. A sztrájktörvény által előírt határidőn belül vannak még - jelezte, hozzátéve: a tárgyalások után a szakszervezetek ismét leülnek egyeztetni. A tárgyalások során egy alkalommal szünetet tartottak, az MTI információi szerint ez a szakszervezetek kérésére történt, miután nézetkülönbségek merültek fel. A sajtótájékoztatón részt vett a Pedagógusok Szakszervezetének, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek az elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.