Egyetem

Új keretszámok - több mint 30 ezer állami finanszírozott

Új keretszámok - több mint 30 ezer állami finanszírozott

2012. június 27., szerda
Új keretszámok - több mint 30 ezer állami finanszírozott

Az új felsőoktatási keretszámokról szóló kormányrendelet szerint 31 750-en tanulhatnak majd alapképzésben térítésmentesen szeptembertől, részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek.

A keretszámok módosítását az oktatási államtitkár a keddi kormányszóvivő tájékoztatón jelentette be, közölve: ötezerrel több hallgató kezdheti meg tanulmányait teljes állami ösztöndíjjal a szeptemberben induló tanévben.

Hoffmann Rózsa

akkor elmondta, az idei jelentkezési adatok feldolgozása után úgy döntöttek, ennyi férőhelyet átcsoportosítanak az eredetileg részösztöndíjas helyektől. A módosítás értelmében 2400-al több hallgató vesznek fel teljes állami támogatással műszaki képzésekre, kilencszázzal nő az informatikus, hétszázzal az agrárhelyek száma; az egészségtudományok területén négyszázzal, a sporttudományok területén százötvennel emelkedik a keretszám. A változtatás érinti a külhoni kihelyezett képzéseket is, a magyar nyelvű szakokon négyszáz teljes állami ösztöndíjas helyet biztosítanak - közölte. A szakonkénti bontásokat rögzítő, a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a felsőfokú szakképzésre felvehető hallgatók létszámát 3500 főben határozták meg. Az alapképzésre felvehetők létszáma 31 750 lesz, emellett részösztöndíjban 5550-en részesülhetnek. Ebből az agrár képzési területre felvehető hallgatók száma 2 ezer fő, részösztöndíjat százan kaphatnak; a bölcsészettudományi képzési területre 2700 hallgatót, a gazdaságtudományok képzési területre 250-et, az informatika képzési területre 4.550 hallgatót vehetnek fel, és részösztöndíjat kaphatnak 1500-an. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területre felvehető hallgatók száma 1017, az igazságügyi, munkaügyi szakokra felvehetőké 200 a teljes állami ösztöndíjas kereten belül. A műszaki képzési területre felvehető hallgatók száma 10 560, részösztöndíjat 2350-an kaphatnak, az orvos- és egészségtudomány képzési területre 3200-an juthatnak be, a keretet kiegészíti száz részösztöndíjas. A pedagógusképzés képzési területre 1600, a sporttudományira 600 hallgatót vehetnek fel. A társadalomtudomány képzési területre vonatkozó számot ezerben rögzítették, a természettudományira felvehetőkét négyezerben, és további 1500 a részösztöndíjas hallgatók száma. A művészet képzési területre 740, a művészetközvetítésire 350 hallgató vehető fel. Az egységes, osztatlan képzésre felvehető hallgatók létszáma 2420.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.