Egyetem

Szakiskolások versengtek a Móravárosiban + FOTÓK

Szakiskolások versengtek a Móravárosiban + FOTÓK

2012. május 1., kedd
Szakiskolások versengtek a Móravárosiban + FOTÓK

Az országból összesen nyolcvanan mérték össze tudásukat az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny döntőjén négy különböző kategóriában a SZISZSZI Szeged-Móravárosi Tagintézményében. Idén 4500 diák jelentkezett a háromfordulós tudáspróbára hazánk 157 szakiskolájából.

A szakiskolák 9-10. évfolyamos diákjainak számára már a kilencvenes évektől szervezik meg az Országos Szakiskolai Közismereti Tanulmányi Versenyeket (OSZKTV). A tanulók négy különböző kategóriában indulhattak, magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematika-fizikából, illetve számítástechnikából. A versenyt szervező Suliszerviz Oktatási és Szakértői Iroda ügyvezetője,

Molnár Csaba

portálunknak elmondta, idén meglepte őket a 4500 jelentkező tantárgyi megoszlása, hiszen több mint 1600 diák matematika-fizikára jelentkezett, míg irodalomból 1170-en adtak számot tudásukról. Mint megtudtuk, a versenyfeladatok összeállításánál fontos szempont, hogy ne csak a gyerekek tárgyi tudását vegyék számba, hanem a képességeket, készségeket is. Ezen felül igyekeznek mindig aktuális témát is keresni, most például a történelem feladatok egy része a londoni olimpiához kapcsolódott játékos formában. Molnár Csaba elmondta, a verseny tematikáját mindig meghirdetik, ez segít a diákok felkészülésében. „Közismert, hogy a szakiskolákba nem a legjobb tanulmányi eredménnyel rendelkező gyerekek jelentkeznek. Számukra nem nagyon van semmilyen megmérettetés, ezért is fontos ez a verseny, hiszen a sikerélmények számukra is nagy jelentőséggel bírnak. Az az örömteli tapasztalatunk, hogy egyre komolyabban veszik a diákok a versenyt” – foglamazott a versenyt szervező Suliszervíz ügyvezetője.

Az ország mintegy 4500 tanulója nevezett idén a versenyre, ők központi feladatlapot írtak, amelyet az intézményekben kijavítottak, végül kategóriánként a legjobb 20-20 versenyző mérhette össze tudását a regionális versenyt követő országos döntőn, 30 lány és 50 fiú. A SZISZSZI Szeged-Móravárosi Tagintézményéből 18-an neveztek az OSZKTV-re, közülük négyen jutottak el a regionális fordulóba, míg a döntőben Szögyényi Tamás képviselhette az intézményt. „Mind iskolánknak, mind a városnak nagy megtiszteltetés, hogy sikerült elnyerni a döntő megrendezésének jogát, és itt üdvözölhettük hazánk legjobbjait ebből a képzési formából” – fogalmazott Szabó Gábor igazgató. Hozzátette, a szegedi intézmény neve az ország összes szakiskolájába eljutott a verseny révén, pedagógusként pedig büszke ezekre a diákokra, akik közismereti tárgyakból mérték össze tudásukat. „Azt látom, diákjaink körében egyre nagyobb a presztízse ennek a versenynek, a tudást és munkát elismerik egymás között a diákok. Akik igazánk jó teljesítményt érnek el, azokra felnéznek a többiek is. Nehéz is teljesíteni ezen a versenyen, hiszen a 4500 jelentkezőből csak nyolcvan kerülhetett be az országos döntőbe, tényleg komoly munka van amögött, hogy valaki idáig eljusson” – jegyezte meg Szabó Gábor. „Informatikából elég jó vagyok, s a tanárom javasolta, hogy jelentkezzek idén is a versenyre. Sokat készültünk, naponta négy-öt órát foglalkozott velem, így a felkészülés alatt sok tanóráról kikért” – mondta el portálunknak Szögényi Tamás. A tizenhét éves tanuló arra azonban nem számított, hogy eljut az országos döntőig, vagyis az összes szakiskolás legjobb húsz diákja között van számítástechnikából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.