Egyetem

A csodálatos növényvilágról a Straub-napokon

A csodálatos növényvilágról a Straub-napokon

2012. május 23., szerda
A csodálatos növényvilágról a Straub-napokon

A növény gyönyörködtet, táplál és energiát is adhat - tudtuk meg az idei Straub-napok megnyitóján szerda délelőtt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (SZBK). Az évente hagyományos megrendezett tudományos összejövetel fókuszában idén a növénybiológiai kutatások állnak.

„Azok a csodálatos növények” címmel

Dudits Dénes

akadémikus, a Növénybiológiai Intézet kutató professzora tartott felvezető előadást a Straub-napok megnyitóján. A professzor úgy fogalmazott, a jelenlegi kutatások számára az jelenti a kihívást, hogy minél jobban ki tudjuk használni a növények biológiai, illetve genetikai potenciálját. Annál is inkább időszerűek a vizsgálatok, hiszen a becslések szerint a világ népessége 2050-re 9 milliárdra emelkedik. Az energiatermelés 13,4 százaléka már most is a növényekből származik, és jobb kihasználásukkal számos más lehetőség adódik az energiafelhasználás átstrukturálására. Intenzív kutatások folynak például a fotoszintézis hatékonyságának növelésére is, de a professzor szerint nagy lehetőség rejlenek a növények genetikai állományának „átprogramozásában” is, a genetikailag módosított egyedekben (GM). Központi kérdés ezen a kutatási területen a növények stresszadaptációja, például az, hogy miként lehet szárazságtűrő egyedeket létrehozni – a témában folyó vizsgálatokat az aszályos évekkel járó klímaváltozás is „sürgeti”. Emellett a környezetbarát mezőgazdaság is hangsúlyos szerepet kap, ezért igyekeznek a kutatók olyan növényeket kifejleszteni, amelyek permetezés nélkül alakítanak ki rezisztenciát kártevőkkel, kedvezőtlen környezeti tényezőkkel szemben. Dudits Dénes előadása végén utalt arra is, véleménye szerint az új Alaptörvény rossz üzenete az a megfogalmazás, hogy a GM-növények „veszélyeztetik a testi-lelki egészséget”. Magyarországon jelenleg moratórium van érvényben a génmódosított növények termesztésére. A professzor egy korábbi interjúban elmondta, a politikusok nem bíznak a növénynemesítőkben, ezzel rengeteg kárt okoznak a magyar agrárinnovációnak. Dudits Dénes szerint a

GMO-kérdést

övező heves viták a politikai döntéshozatal szakmai megalapozatlanságára, az emberek és a média egyoldalú tájékozottságára vezethetők vissza. A

Straub F. Brunóról

, az SZBK alapító főigazgatójáról elnevezett Straub-napok szinte az intézmény életével egyidős hagyománynak számítanak, amit azzal a céllal hívtak életre, hogy megismerkedjenek egymás kutatásaival az intézmény munkatársai.

Ormos Pál

, az SZBK főigazgatója az esemény megnyitóján elmondta, a rendezvény első napján mindig egy általános és országos érdeklődésre is számot tartó téma áll a fókuszban, idén az új növénybiológiai irányzatok – a téma fontosságát az aktuális mezőgazdasági kérdések kiemelt szerepe is alátámasztja. Közel harminc előadás hangzik el a két nap, és mintegy háromszáz résztvevőre számítanak a szervezők.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.