Egyetem

Szombaton a csillagászaté lesz a főszerep Dóm téren + VIDEÓ

Szombaton a csillagászaté lesz a főszerep Dóm téren + VIDEÓ

2012. április 27., péntek
Szombaton a csillagászaté lesz a főszerep Dóm téren + VIDEÓ

Szegeden is megrendezik a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Csillagászat Napját. Szombaton már 15 órától várják az érdeklődőket a Dóm téren, ahol több távcsővel is meg lehet majd figyelni a Nap felszínét, a Holdat, a Vénuszt, a Szaturnuszt és csillagképtúrára is sor kerül.

A tavalyi nagysikerű rendezvényhez hasonlóan idén is teljes sötétségbe borul majd a Fogadalmi templom és a tér, hogy a világítás ne zavarja a csillagászat iránt érdeklődőket. A szervezők – a

Partiscum Csillagászati Egyesület

és a Magyar Csillagászati Egyesület Szegedi csoportja ezúttal is több távcsővel áll majd az érdeklődők rendelkezésére.

Távcsövek a téren, előadások a teremben

Délután 4 órától az SZTE Fizikus Tanszékcsoport támogatásával a Dóm tér 9. alatti Budó Ágoston teremben csillagászati előadások lesznek, a téren pedig – biztonságos szűrőkön keresztül – előbb a Napot, majd a Holdat mutatják be a csillagászok. Az est leszálltával a teljes sötétségbe borult térről a Vénuszt, néhány érdekes csillagcsoportosulást láthatnak majd, és csillagkép túrán is részt vehetnek a kilátogatók. A rendezvények ingyenesen látogathatók, és a Dóm tér ezúttal valódi szabadtéri égi színházzal csábítja ezen az estén a város lakóit. A lencsés és tükrös távcsövek, binokulárok mellett álló amatőrcsillagászok és csillagászhallgatók pedig megpróbálnak minden kérdésre válaszolni.

A szombati program

Dóm tér

15:00-15:30 – Csillagászati műszerbemutató 16:00-24:00 – Távcsöves bemutató: Nap, Hold, Vénusz, csillagképek

SZTE Fizikus Tanszékcsoport, Budó Ágoston terem (Szeged, Dóm tér 9.)

16:00-16:45 – dr. Szatmáry Károly: Újdonságok az exobolygók világából 16:50-17:20 – dr. Vinkó József: Szupernóvák és a táguló Világegyetem 17:25-18:30 – dr. Almár Iván: Tényleg véget ér az űrkorszak? 18:35-19:15 – Illés Tibor: A szegedi Naprendszer-túra 19:00-19:50 – Filmvetítés: Égre néző szemek Összeállítás a 2011-es rendezvényről http://www.youtube.com/watch?v=FqIEA2RLefo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.