Egyetem

Másfélezren nézték a bolygókat a Dóm téren + VIDEÓK, FOTÓK

Másfélezren nézték a bolygókat a Dóm téren + VIDEÓK, FOTÓK

2012. április 29., vasárnap
Másfélezren nézték a bolygókat a Dóm téren + VIDEÓK, FOTÓK

Igazán kegyeikbe fogadták az égiek a szegedi Csillagászat Napját. Szombat délután három órától a szikrázó napsütésben mintegy tíz amatőr csillagász fogadta a látogatókat. Előbb a Nap került terítékre, majd fél hat felé már a Hold is a látómezőbe poroszkált.

Mindeközben rendületlenül folytak az előadások az SZTE TTIK Fizikus Tanszékcsoport Budó-termében, ahol az est „sztárja” a nyolcvanadik születésnapját ünneplő

Almár Iván

az űrkutatás jövőjéről mesélt,

Vinkó József

a szupernóvák rejtelmeibe avatta be a hallgatóságot,

Szatmáry Károly

pedig az exobolygók felfedezését ismertette.

Sötétségbe borult a fogadalmi templom

Mire lassan besötétedett, a már megszokott Dóm téri közvilágítás és a fogadalmi templom is sötét marad, így semmi sem zavarta az érdeklődőket a látványban. A

Magyar Csillagászati Egyesület

Szegedi csoportja és a

Partiscum Csillagászati Egyesület

közös szervezésében létrejött eseménysorozaton ezen a héten több mint kétezren ismerkedhettek meg a csillagok és a bolygók világával.

Hold, Vénusz, Szaturnusz

A Hold krátereit már késő délutántól közelebbről is megszemlélhették az érdeklődők, majd az est leszálltával a Vénusz sarlója és a sokakat ámulatra késztető gyűrűs bolygó, a Szaturnusz vette át a főszerepet. Volt olyan látogató is, aki néhány távcsőbe belepillantott, és megkérdezte, hogy kihozhatja-e a sajátját. Kisvártatva meg is jelent a lencsés távcsövével, és amikor ő fordította a műszert először a Szaturnuszra, nála volt a legnagyobb sor. A rendkívül jó hangulatú, élvezetes előadásokkal tarkított csillagászati bemutató pontosan éjfélkor ért véget. Mire a Fogadalmi templom harangja elkongatta a napváltást, a szervezők is megvonták az est mérlegét: idén mintegy 1500-an jöttek el, hogy megkaphassák a „Galilei-élményt”. A rendezvény sikerét jelezte, hogy a Hold krátereit és a Szaturnuszt látva csak a „hűűűű”, és az „aztaaaa” hallatszott a téren. http://www.youtube.com/watch?v=c2wrmocIaxs „Itt mindenki amatőr és a saját távcsöveit hozta el a térre” – beszélt a rendezvényről Illés Tibor, a Partiscum Csillagászati Egyesület vezetője. „Az amatőrcsillagászok szeretik megmutatni az égbolt csodáit mindenkinek, és ezért ráadásul még fizetséget sem kérnek. Nekünk öröm látni a csillogó gyermekszemeket, a csodálkozó felnőtteket. Volt olyan nyugdíjas néni, aki többször is sorbaállt a távcsöveknél, mert nem tudott betelni a látvánnyal” - tette hozzá. Különlegessége volt ennek az estének, hogy ezúttal az eDF Démász és az Axiál Kft. jóvoltából a Dóm tér és a Fogadalmi templom teljes sötétségben tisztelgett a csillagoknak. „Az volt a furcsa, hogy nincs világítás a téren” – lelkendezett Kovács Máté, aki a család apraja-nagyját kihozta a rendezvényre. „Ritkán lehet a városból így látni a csillagokat.”

A Csillagászat Hete

A szegedi rendezvény ezúttal egész hetesre bővült. A Somogyi-könyvtárban hétfőtől csütörtökig ingyenes előadáson ismerkedhetett meg a közönség a Naprendszerrel, a bolygókkal, a kozmosz rejtelmeivel. A Százszorszép Gyermekházba pénteken egy igazi planetárium jött el, ahol a virtuális naplementét követően felragyogtak a csillagok, majd egy bolygótúrát láthatott a közönség. A Dóm téri „csillagtúrán” többek között találkozhattunk Gyimesi László önkormányzati képviselővel – aki maga is lelkesedik a csillagászatért –, Veprik Róberttel, a Szegedi Vadaspark igazgatójával és Németh Anikóval, az SZTE Füvészkert igazgatóhelyettesével is. „Jómagam madarászok, és ehhez hasonló távcsövet használok” – mondta a Szaturnusz gyűrűit megnézve a vadaspark vezetője. „Ezekben persze más a látvány, mások az arányok. Engem is lenyűgöz a csillagok világa és remélem, sok ilyen rendezvényt láthatnak majd a szegediek.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.