Egyetem

Radnótisokkal és Radnótival a Nobel-díjas Schally + FOTÓK

Radnótisokkal és Radnótival a Nobel-díjas Schally + FOTÓK

2012. március 21., szerda
Radnótisokkal és Radnótival a Nobel-díjas Schally + FOTÓK

A Szent-Györgyi-konferencia kilenc Nobel-díjasa közül másodikként Szegedre érkezett Andrew V. Schally is látogatást tett egy középiskolába, a Radnóti-gimnázium biológia előadójában a fiatalok kérdezhettek is a kutatótól.

Érkezése után a professzor először a Radnótisok könyvébe írt bejegyzésével fejezte ki örömét, hogy olyan kiváló gimnáziumba látogathatott el, mint a Radnóti. A harmadik-negyedik osztályos gimnazisták előtt is úgy kezdte bemutatkozását, hogy megtiszteltetésnek érzi, hogy a természettudományok területén nemzetközi díjakat is elnyert iskola diákjaival is találkozhat. A tudós ezután röviden ismertette kutatási területét, majd a diákok faggatták a rákkutatásról, a kutatói pálya szépségeiről és nehézségeiről. A tanulók közül többen készülnek orvosi pályára, nekik a professzor elmondta, sok-sok éves kitartó tanulás és kemény munka szükséges ezen a pályán, de megéri. Búcsúzóul a professzor egy plakátot is dedikált, majd az iskola előtt Radnóti Miklós és felesége szobra mellett is lefotózhattuk a Nobel-díjas tudóst.

Andrew V. Schally

három kulcsfontosságú hormon leírásáért kapott (megosztott) orvosi-fiziológiai Nobel-díjat 1977-ben. Ő tisztázta, hogy az ideg- és a hormonális rendszer között kapcsolat áll fenn, amely az agyalapon, az idegrendszer által produkált hormonokon keresztül jön létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.