Egyetem

Újjászületett a szerb iskola Deszken + FOTÓK, VIDEÓ

Újjászületett a szerb iskola Deszken + FOTÓK, VIDEÓ

2012. január 27., péntek
Újjászületett a szerb iskola Deszken + FOTÓK, VIDEÓ

Szent Száva az emberek közti békesség hirdetője volt, ez a nevét viselő intézmény a magyar és a szerb oktatás szentélye lesz – jelentette ki őexcellenciája, Lukiján Pantelics püspök az újjáépített Szerb Oktatási és Kulturális Központ ünnepélyes átadóján Deszken.

Szent Száva napján, január 27-én püspöki szentmisével kezdődött az újjáépített Szerb Oktatási és Kulturális Központ ünnepélyes megnyitója, amit

Koczor György

Ybl-díjas építész tervezett. Az épületet megáldó

Lukiján Pantelics

budai szerb ortodox püspök az oktatás szentélyének nevezte a központot, ami nem csupán azok számára közvetít értékeket, akik e falak között tanulnak majd. A püspök szerint magyarok és szerbek békés együttélése révén lehet csak igazi európai polgárok nevelni. Hozzátette, Szent Száva is az emberek közit békesség úttörője volt. Ünnep ez a nap Deszk és az egyházközség életében – fogalmazott Svetomir Miličić újszentiváni parókus az épület megszentelésekor. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan megtelik élettel, s ellátja funkcióját.

Dejan Šahović, a Szerb Köztársaság budapesti nagykövete a gyermekműsort követő ünnepségen arról szólt, mindannyian jól tudjuk, hogy egyre kevesebb pénz jut oktatásra és kultúrára, ezért is kiemelkedően fontos ez a beruházás. Külön köszönetet mondott a azoknak a civil szervezeteknek és magánszemélyeknek, akik támogatták a beruházást. Fontosnak nevezte a szerb identitás megőrzését, amiben ez az intézmény nagy szerepet játszhat. Hozzátette, közismert, hogy kis lélekszámú a magyarországi szerb kisebbség, ám az iskola újjáépítése is jelzi, hogy agilis és szorgalmas közösségről van szó. A nagykövet úgy látja, abban a multikulturális közegben, melyben élünk, fontos szerep van a tiszteletnek és toleranciának, s ez a két állam közötti viszonyra is érvényes. Dejan Šahović hangsúlyozta, Szerbia az utóbbi években egyre többet törődik a határain túl élő kisebbségekkel, s a nagykövetség is nagy figyelmet szentel a diaszpórában élő szerbekre. Az Országgyűlés szocialista alelnöke, Ujhelyi István is a nemzetek békés egymás mellett élését hangsúlyozta. A politikus szerint két nép közit együttműködésnek sok formája lehet, ám félszívvel nem lehet semmit sem megvalósítani. Ott dől el minden, hogy a másik kultúrájára vagy vallására idegenként tekintünk vagy meg akarjuk ismerni. Ujhelyi reméli, hogy a deszki szerb iskola a népek közötti együttműködés és barátság szimbóluma lesz. A település polgármestere, Király László arról szólt, hogy bár sokak számára a felavatott központ csupán egy épület, számára szimbólum és lehetőség is egyben. Külön megköszönte a Szerb Helyi Önkormányzat vezetőjének, Brczán Krisztifornak a munkáját, illetve Adamov Csedomirnak és családjának az önzetlen segítségnyújtását. Az intézmény nemcsak a szerb iskolának és óvodának ad helyet, hanem kulturális és hitéleti központ is egyben, itt dolgozik majd az énekkarként és zenekarként működő Deszki Dukátok, illetve a Bánát Táncegyüttes is. A Törökkanizsa és Deszk oktatási együttműködése című projekt oktatási programok kidolgozását, tanár- és diákcserét, oktatási segédanyagok, felszerelések beszerzését, a törökkanizsai óvoda és az ókeresztúri iskola felújítását, illetve a deszki iskola és óvoda felújítását tartalmazta. A projekt költségvetésének legnagyobb részét kitevő beruházás a leromlott állagú régi szerb iskola újjáépítése volt. A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló pályázatra 335 155 eurós támogatást nyertek, amit a magyar állam 19.455 euróval egészített ki. http://www.youtube.com/watch?v=fg3YL01Aby0&list=UUZbymfkMQWfoGHPLq56ttLw&index=1&feature=plcp

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.