Egyetem

A jövő héten is számíthatunk meteoritokra

A jövő héten is számíthatunk meteoritokra

2011. augusztus 6., szombat
A jövő héten is számíthatunk meteoritokra

A következő napokban is lehet a péntekihez hasonló fényjelenségre számítani, a jövő héten lesz a Perseida meteorraj megjelenésének maximuma - mondta Ladányi Tamás csillagász szombaton az MTI-nek.

A csillagászt azzal összefüggésben kereste meg az MTI, hogy péntek este az ország több pontjáról fényes tűzgömb kíséretében meteort lehetett megfigyelni. Péntek este az Időkép.hu időjárás-előrejelző portál számolt be arról, hogy több száz olvasójuk 9 óra 46 perckor meteort látott a Dunántúlon. A csillagász azonban azt hangsúlyozta, hogy ez a meteor nem a Perseidákhoz tartozó volt.

Ladányi Tamás

szerint az ennyire fényes meteor nagyon szokatlan. Mint mondta, egy óriási villámláshoz hasonlított, és a jelenség az egész eget bevilágította. Különlegességét pedig a zöldes-kékes fénycsóva jelentette, s az, hogy több részre szakadt. Egyes meteorrajoknak megvan a maguk jellegzetessége, hogy milyen színűek. A fényességgel kapcsolatban azt mondta: az a meteor méretével összefüggő, amely a légtérbe érve ég. A meteort az ország különböző pontjairól lehetett látni, Ladányi Tamás szerint budapesti kamerák is rögzítették a jelenséget. Ő Dégről látta a meteort. A fényjelenség mellett több független beszámoló is arról szólt, hogy azt hang is követte, ezért Ladányi Tamás szerint matematikailag van esélye, hogy a meteor egyes darabjai elérhették a földfelszínt.

Timár Gábor

, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara geofizikai és űrtudományi tanszékének vezetője az origo.hu-nak azt mondta: három szeizmológiai állomás adataiban vannak olyan jelek, amelyek a "meteormennydörgéshez" kapcsolódhatnak. Ezek az állomások - Becsehely, Tési-fennsík, Csákvár - nagyjából egy vonalban vannak. Ha valóban a meteor hangrobbanását rögzítették, akkor az esemény valahol a Sümeget Kaposvárral összekötő vonal mentén lehetett, a megfigyelésről érkezett beszámolókat is figyelembe véve, Fonyódtól délre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.