Egyetem

Még egy hétig lehet sorrendet változtatni a felvételizőknek

Még egy hétig lehet sorrendet változtatni a felvételizőknek

2011. július 1., péntek
Még egy hétig lehet sorrendet változtatni a felvételizőknek

Még egy hétig, azaz július 7-ig változtathatnak a jelentkezési lapon feltüntetett alap- és mesterszakok sorrendjén a felsőoktatásba jelentkezők, és szintén eddig nyújthatnak be különböző bizonyítványokat, igazolásokat. A felvételi ponthatárokat várhatóan július 21-én határozzák meg.

A felvi.hu portálon közzétett tájékoztató szerint minden jelentkezőnek lehetősége van pótolni azokat a jelentkezési helyein előírt, illetve a pontszámításhoz szükséges dokumentumokat, amelyek február 15. előtt még nem álltak rendelkezésére. A felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett, már rendelkezésre álló dokumentummásolatokat - például a 12. év végi középiskolai bizonyítvány másolatát, a középiskola által hitelesített törzslap másolatát - már június 1-ig el kellett küldeni, a többi dokumentumot július 7-ig lehet beadni. A pótlás két módon tehető meg: elektronikusan (a portálról elérhető e-felvételi rendszerén keresztül) és postai úton (cím: Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190). Lehetőség van a megadott felvételi jelentkezési sorrend megváltoztatására is, ám erre csak egyetlen alkalommal lesz mód. A módosítási kérelmeket szintén elektronikusan és postai úton lehet beadni, a határidő szintén július 7-e. A szakemberek szerint az egyszeri sorrendmódosítás lehetőségével akkor érdemes élni, ha valamely okból megváltozott az a preferencia-sorrend, amelynek alapján a felvételiző a jelentkezéseit rangsorolta. Nem érdemes sorrendet módosítani akkor, ha valakinek valamelyik jelentkezési helyén nem sikerült az alkalmassági vizsgája, és ezt a helyét szeretné az utolsóra rangsorolni, hiszen sikertelen alkalmassági vizsga esetén az adott szakra nem nyerhet felvételt. Nincs értelme a sorrendmódosításnak akkor sem, ha a diák meggondolta magát a 2011. évi általános felsőoktatási felvételi jelentkezés benyújtása óta, és már nem szeretne valamelyik megjelölt helyre bejutni, ezért azt hátrébb rangsorolná. Ilyen esetben előnyösebb a jelentkezési hely visszavonását - kizárását - választani. Az általános felsőoktatási felvételi eljárás során a ponthatárok meghatározása országosan egyszerre, várhatóan július 21-én történik majd meg. Az idén csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint tavaly. A legtöbb felvételiző - mintegy 30 ezer - 1992-ben született, a legfiatalabb jelentkező 1995-ben látta meg a napvilágot. A legidősebb jelentkező 1939-ben született és fizikát szeretne tanulni Szegeden. A legnépszerűbb intézmény ebben az évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a sorrendben a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követ. A képzésterületek népszerűsége nemigen változott: ezúttal is a gazdaságtudományok (csaknem minden 5. jelentkező ilyen képzést jelölt meg első helyen), a műszaki és a bölcsészettudományi képzési területek különböző szakjaira adták be a legtöbben jelentkezésüket. Külföldről 2700-an küldtek kérelmet, az uniós államokon kívülről érkezett jelentkezés Norvégiából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is. A küszöbponthatár 200 pont, az államilag támogatott felvehető keretszám alapképzésben 53.450 lesz, mesterképzésre 19.600 hallgatót lehet felvenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.