Egyetem

Holdséta a Somogyi-könyvtárban

Holdséta a Somogyi-könyvtárban

2011. május 31., kedd
Holdséta a Somogyi-könyvtárban

2011. június 1-jén 16.30-kor a Hold lesz a témája Somogyi-könyvtárban annak az ingyenesen látogatható csillagászati előadásnak, melyet a Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület (PACSI) rendez.

Égi kísérőnk, a Hold kerül górcső alá: az égitestről képeket, megfigyelési segédeszközöket, útmutatókat, filmbejátszásokat láthat a közönség. Az előadáson szó lesz a Hold kialakulásáról, történetéről, az eddigi kutatásokról, s az érdeklődők ízelítőt kapnak a téma irodalmából is.

A Hold, mint égi kísérőnk

A Hold átmérője negyede, térfogata 1/49-ede, tömege viszont csak 1/81-ed része a Földének, miközben a Naprendszerben az 5. legnagyobb hold, a kőzetbolygók esetében pedig egyedülállóan nagy kísérőről van szó, így az anyabolygójához képest a legnagyobb kísérő égitest. A Holdnak gyakorlatilag nincsen légköre, felszínének hőmérséklete pedig +130°C és -160°C között váltakozik. Miközben a Nap körül mozognak, a Föld és a Hold kering a közös tömegközéppontjuk körül, ami a Föld felszíne alatt van. A Hold kötött keringést végez, a tengelyforgási és a keringési idő megegyezik, ezért mindig ugyanazt az oldalát mutatja felénk. A Föld körüli keringési ideje 27,32 nap, a fázisváltozás (teliholdtól teliholdig) periódusa pedig 29,53 nap. A főbb holdfázisok: újhold, első negyed, telihold, utolsó negyed. Az, hogy melyik napszakban látszik a Hold, a fázissal is kapcsolatos. A Hold árnyékban lévő részét is időnként látni lehet – hamuszürke fény –, mivel a Földről ráeső fény kis része onnan visszaverődik. Az előadással kapcsolatban – mely ingyenesen tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti klubhelyiségben, június 1-jén, 16.30-tól – további információk kérhetők: Partiscum Csillagászati Közhasznú Egyesület

pacsi.szeged@gmail.com

30/383-03-74

www.partiscum.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.