Egyetem

Gondoskodnak a Nápolyban megsérült szegedi hallgatóról

Gondoskodnak a Nápolyban megsérült szegedi hallgatóról

2011. május 19., csütörtök
Gondoskodnak a Nápolyban megsérült szegedi hallgatóról

Mint ismeretes, a múlt héten súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy szegedi egyetemistát, aki Erasmus-ösztöndíjjal tanul Nápolyban. A Szegedi Tudományegyetem ERASMUS-programjain immáron 13 éve vesznek részt hallgatók, ez az első ilyen sajnálatos eset - írja az intézmény sajtóközleménye.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külföldön járt hallgatók nemcsak szakmailag gyarapodnak kinttartózkodásuk alatt, hanem olyan élményekkel és új barátságokkal is, hogy sokan újabb ösztöndíj-lehetőséget keresnek. Ebben a tanévben ERASMUS tanulmányi ösztöndíjban 241, míg külföldi szakmai gyakorlaton 55 szegedi egyetemi hallgató vesz részt 110 egyetemen 24 országban, 99 városban. Az egyetem kiutazásuk előtt felkészíti a hallgatókat arra, mit kell tenniük, ha bármilyen nehézséggel találják szemben magukat külföldön. A hallgatókat arra kérik, hogy ha bármilyen problémájuk adódik, azt azonnal jelezzék a SZTE Nemzetközi Mobilitási Irodájának (NMI) és a fogadóegyetem nemzetközi ügyekkel foglalkozó munkatársainak is. Minden kérés, probléma jelzése esetén azonnal kapcsolatba lépnek a partnerekkel, ahogyan ez esetben is történt, hogy hallgatók a szükséges segítséget mielőbb megkaphassák. "Amikor értesültünk arról, hogy a Nápolyban tartózkodó hallgatónk megsérült, azonnal felvettük a kapcsolatot a fogadó Federico II Egyetemmel.

Pál József

Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettes telefonon beszélt

Massimo Marrelli

rektorral, a NMI pedig állandó, napi kapcsolatban van a nápolyi egyetem külügyi munkatársaival. (A Federico II Egyetem nemcsak rendkívül segítőkész, hanem anyagi áldozatot is vállal hallgatónk érdekében: fedezik a hallgató édesapjának kinttartózkodását, és a hallgató hazautazásának költségét is vállalják.) Az SZTE Gazdaságtudományi Kar dékánja a fiatalember édesapjával tartja a kapcsolatot, így a hallgató egészségi állapotáról folyamatosan friss információkkal rendelkezünk, arról azonban a szülők kérésére nem adhatunk felvilágosítást. A hallgatóval történteket az olasz rendőrség vizsgálja" - tájékoztat az egyetem sajtóközleménye. Május 15-én arról szóltak a sajtóhírek, hogy egy szegedi egyetemista fiút tartanak súlyos sérülései miatt mesterséges kómában Nápolyban. Az RTL Híradója arról számolt be, hogy a cserediákként Olaszországban tanuló üllési fiatalemberre egy buli után találtak rá társai az udvaron. Minden valószínűség szerint nem baleset történt, a fiú ugyanis külső erőszakos behatásra utaló belső sérülésekkel került a kórházba. A vasárnapi értesülések akkor arról is tájékoztattak, a hallgató állapota stabil, de még mesterséges kómában kell tartani, az eset pontos körülményeit vizsgálják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.