Egyetem

Az első amerikai űrrepülés 50. évfordulóját ünnepelte a NASA + VIDEÓ

Az első amerikai űrrepülés 50. évfordulóját ünnepelte a NASA + VIDEÓ

2011. május 7., szombat
Az első amerikai űrrepülés 50. évfordulóját ünnepelte a NASA + VIDEÓ

Az első amerikai emberes űrrepülés, Alan Shepard 1961-es űrugrásának ötvenedik évfordulóját ünnepelte csütörtökön a NASA. Alan Shepard 1961. május 5-én a Mercury-program keretében a Freedom 7 fedélzetén jutott 186 kilométeres magasságba, s 15 percet töltött a világűrben.

A kapszulát Redstone rakétával indították szuborbitális pályára. "A hidegháború idején a nagyhatalmak közötti űrversenyben a Szovjetunió kevesebb, mint egy hónappal előzte meg az Egyesült Államokat.

Jurij Gagarin

magasabbra jutott, s hosszabb időt töltött a világűrben. Sokan az Amerikai Űrkutatási Hivatalban úgy vélték, hogy elvesztették az űrversenyt." - hangsúlyozta

Jay Barbree

újságíró,

Alan Shepard

életrajzírója. Hozzátette: "Amikor Alan Shepard startolt, a NASA sorsát tartotta a kezében, tudván, hogyha küldetése kudarcot vall, ez egyben az űrkutatási program is fiaskóját is jelenti". A mindössze negyedórás űrugrás vezetett el ahhoz, hogy az amerikaiak az Apolló-program keretében leszállhattak a Holdra, megalkották az űrrepülőgépeket (space shuttle). Utóbbiak az elmúlt 30 év során űrhajósok és berendezések sokaságát juttatta el a világűrbe a nemzetközi űrállomás fedélzetére. Alan Shepard űrrepülésének tiszteletére az amerikai posta két bélyeget jelentetett meg: az egyiken az űrhajós a Freedom 7 űrkapszula mellett látható, a háttérben a Redstone rakétával, a másikon a NASA Messenger űrhajóját ábrázolták. Alan Bartlett Shepard. (1923-1998) az első amerikai űrhajós lett volna 1963 októberében az utolsó tervezett Mercury-repülés parancsnoka, a küldetést négy hónappal korábban törölték. Egy 1964-ben felfedezett fülbetegsége miatt kikerült a NASA űrhajóskötelékéből, s az 1960-as években már nem repülhetett. 1971 januárjában kapcsolódott be az Apollo-14 küldetésbe, parancsnokként 33 órát töltött a Hold felszínén. Alan Shepard volt az Apollo-program legidősebb asztronautája, az ötödik ember, aki a Holdra léphetett. 1998-ban 74 éves korában hunyt el leukémiában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.