Egyetem

240 perc tömény izgalom – megkezdődtek az érettségik + VIDEÓ, FOTÓK

240 perc tömény izgalom – megkezdődtek az érettségik + VIDEÓ, FOTÓK

2011. május 2., hétfő
240 perc tömény izgalom – megkezdődtek az érettségik + VIDEÓ, FOTÓK
Megkezdődtek az idei érettségik hétfő reggel 8 órakor a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel. Országosan több mint 91 ezer diák diák törheti a fejét a padokban. A magyar érettségi megoldásait ITT és ITT olvashatja el. Közép és emelt szintű vizsgáknak is helyt ad a Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, utóbbi lebonyolítására az Oktatási Hivatal, az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) kérte meg az intézményt, erre ma öt tanteremben, összesen 58 maturandusszal kerül sor. A gimnáziumnak 172 ballagó diákja van, ők valamennyien megkezdhetik az érettségit, sikeresen teljesítették a 12. év követelményeit - közölte Dobi János igazgató. A mai magyar nyelv és irodalom érettségit a Ságvári-diákok szinte száz százalékban középszinten írják, csak három tanuló választotta az emelt szintet. A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelije 240 percig tart, a vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük. A szövegértési feladatra egy órájuk van, míg a szövegalkotási feladatlapon három órán át dolgozhatnak. Ez utóbbiban Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy költeménye, valamint egy Móricz Zsigmond-novella szerepel. Az emelt szintű vizsga szintén 240 perces, nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három különböző szövegalkotási feladatból áll.

Többet tudni megéri, emelt szinten írni még nem

Május végéig zajlanak az írásbeli érettségik, holnap a matematika és a történelem vizsgákra kerül sor. A Ságváriban ebből a két tantárgyból már lényegesen többen írnak emelt szintű feladatsort. Az országos átlagot - ami az érettségizők tíz százaléka - kétszeresen meghaladó azon Ságvári-diákok száma, akik valamilyen tárgyból emelt szinten vizsgáznak. Dobi Jánostól megtudtuk, a jövőben nagy változások várhatóak az emelt szintű vizsgák arányait tekintve a kormányzati döntések miatt, például az orvosi pályákra készülőknek a biológia, kémia, fizika emelt szintű érettségi számít. Azokban az években, amíg a korábbi rendszer - központi írásbeli dolgozat és a gimnáziumi "házi" dolgozat - működött, ugyanabból a tananyagtartalomból írták a vizsgát az érettségizők. A kétszintű érettségi bevezetésével azonban a tantárgyak tartalmi része is megváltozott, emelt szinten egészen más felépítésű, lényegesen nehezebb anyaggal találkozunk, a rá való felkészülés is sokkal több időt és munkát kíván - magyarázta a jelenlegi rendszert az igazgató. Hozzátette: Ugyanakkor az emelt szintű nem érte el azt a presztízsét, amiért eredetileg létrehozták, így a lényegesen nagyobb tartalmi rész miatt még azok a gyerekek sem mindig ezt a vizsgatípust választják, akik tanulmányaikkal erre a szintre készülnek. Emelt szinten tanulni nagyon megéri, mert megsegíti a felsőfokú tanulmányokat, de ténylegesen sokan nem választják a vizsga letételét - összegzett az igazgató.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.