Egyetem

Magyarországról indul a nemzetközi kémiatörténeti honlap

Magyarországról indul a nemzetközi kémiatörténeti honlap

2011. március 9., szerda
Magyarországról indul a nemzetközi kémiatörténeti honlap

A kémiát mint szerethető tudományt mutatja be a Chemgeneration.com weboldal, a magyar fejlesztésű portál a következő hónapokban tíz országban tizenegy nyelven debütál - hangzott a honlap indulása alkalmából rendezett szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Az egyedülálló internetes tudásbázist a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából a Magyar Kémikusok Egyesülete (MKE) és a BASF Hungária hozta létre. Az alapítókhoz csatlakozott a Richter Gedeon Rt., a TEVA Gyógyszergyár, a MOL, a Tiszai Vegyi Kombinát és a sanofi-aventis/Chinoin, hiszen, mint a sajtótájékoztatón elhangzott, e cégek számára létfontosságú a megfelelő szakember-utánpótlás. Ehhez pedig nagymértékben hozzájárulhat egy modern, a közösségi média eszköztárát is felhasználó, az ifjúságot a mai kor nyelvén megszólító weboldal. A tudománytár létrejöttét szakmailag a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke támogatta. A honlap jelenleg Magyarországon kívül Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovéniában és Szlovákiában érhető el, a későbbiekben pedig a német változat elkészültével Ausztriára is kiterjesztik a projektet. "Az elmúlt száz évben a kémia óriási fejlődésen ment át, ám eredményeit egyre kevésbé vesszük észre" - hangsúlyozta

Pálinkás József

, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Mint kifejtette, a vegyipar, a kémia eredményeit naponta felhasználjuk a tisztítószerekben, a fiatalodást ígérő készítményekben, de különösen a gyógyszeripar termékeiben, amelyeknek köszönhetően "nem csupán jobban élünk, nélkülük sokan nem is élnénk". Pálinkás József a honlap jelentőségét méltatva rámutatott: fontos megismertetni a fiatalokkal, hogy a kémia nem csupán száraz képleteket jelentő tudomány. Az új technológia, az internet révén megismerhetik élvezhető voltát, s ami különösen fontos, a Chemgenerations hiteles ismereteket közvetít.

Mátyus Péter

egyetemi tanár, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke elmondta, hogy a projekt 2010-ben, a kémia nemzetközi évére való felkészülés keretében indult. A fiatalok egy része ugyanis nem érdeklődik a kémia iránt, holott az kulcsfontosságú a jövő szempontjából. "A fejezeteket elolvasva a kisfilmeket végignézve könnyen megértheti mindenki, hogy a kémia nélkülözhetetlen szerepet játszik a mindennapokban, akármerre nézünk, mindenütt jelen van" - jegyezte meg Mátyus Péter.

Herbert Fisch

, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a kémia "a múltunk, a jelenünk, de legfőképp a jövőnk". Ezért fontos, hogy a fiatalok ne csupán értsék, hanem meg is szeressék a kémiát. A 140 éves múltra visszatekintő BASF jelenlegi forgalmában megjelennek a harminc-negyven évvel ezelőtti kutatási eredmények. Mindazonáltal a fejlődés motorja az innováció, ezért például az idei évben a cég 1,4 milliárd eurót költ kutatás-fejlesztésre. A Chemgenerations.com látványos köntösben, szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. Gerincét a Technológia mérföldkövei kémikus szemmel című fejezet adja, amely a legfontosabb iparágak történetét nyomon követve mutatja be a kémia fejlődését és meghatározó szerepét az elmúlt évszázadokban. A portál virtuális kémiatermében egyebek közt olyan kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan ment életet egy apró penészgomba, vagy mi folyik egy nanocsőben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.