Egyetem

A monogámia vitte sikerre az embert

A monogámia vitte sikerre az embert

2011. március 14., hétfő
A monogámia vitte sikerre az embert

A bolygót az új évezred hajnalán gyakorlatilag egyetlen állatfaj uralja, a Homo sapiens nevű főemlős. Sikere a kultúrának és az együttműködésnek köszönhető. A kulturális evolúció kialakulásáról most újabb adalékokat tudtak meg kutatók. A tudósok szerint a monogámia biztosan fontos szerepet játszik az ember különlegességében.

Egy nemzetközi kutatócsoport

Kim Hillnek

, az Arizonai Állami Egyetem antropológusának vezetésével 32 vadászó-gyűjtögető csoport társadalmi szerkezetéről gyűjtött és hasonlított össze adatokat. Megállapították, hogy az eddigi feltételezésekkel ellentétben a természeti népek együtt élő csoportjai túlnyomóan nem vérrokonokból állnak. A Science című tudományos folyóiratban közzétett vizsgálat további részleteket is felfed. Más társas állatfajokkal ellentétben a Homo sapiens esetében mindkét nem képviselői elhagyják szülőcsoportjukat, ugyanakkor az ellenkező nemű testvérek gyakran ugyanabban a közösségben élnek. Ez gyarapítja az együttműködő kapcsolatok számát - ez pedig már az ősembernél hozzájárult a kulturális fejlődéshez. Hillék eredményei igazolják a kanadai

Bernard Chapais

2008-as elméletét, amely szerint a promiszkuitás monogámiával való felváltása indította el fajunk kulturális evolúcióját. Miután a férfiak is ismerték gyerekeiket, a családi kapcsolatok száma ugrásszerűen megnőtt, és azt követően is fennállt, hogy az utódok új csoportba kerültek. A rokoni kapcsok által az egyes hordák közti ellenségeskedés csökkent. A monogámia biztosan fontos szerepet játszik az ember különlegességében - magyarázta Kim Hill a Der Standard című osztrák lapnak (

www.derstandard.at

). Igaz, döntő befolyása a saját, immáron felismerhető utódba történő apai befektetésnek lehetett, folytatta a kutató. A stabil poligin kötődések (ahol egy férfi több nővel áll kapcsolatban) esetén is jelentkeznének egy idő után ezek a hatások. A természeti népeknél azonban alig fordul elő a többes házasság. A vadászó-gyűjtögető népeknél a férfinak ugyanis nehéz elegendő élelmet szerezni ahhoz, hogy több partnert is el tudjon látni - fejtette ki Hill. Valószínűleg így lehetett ez távoli elődeinknél is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.