Egyetem

Hatalamas napkitörés „rázta meg” a Földet

Hatalamas napkitörés „rázta meg” a Földet

2011. február 18., péntek
Hatalamas napkitörés „rázta meg” a Földet

A Nap az utóbbi négy év legerősebb kitörését produkálta a hét elején, hatalmas plazmafelhőt lövellve a Föld felé. A kedd hajnalban bekövetkezett, úgynevezett X osztályú kitörések rendkívül magas ultraibolya- és röntgensugárzási dózisokkal áraszthatják el a Földet kárt okozva az elektromos és telefon hálózatokban.

A napvihar sugárzása percek alatt elérte bolygónkat, amit a töltéssel rendelkező részecskék hatalmas felhője követett. Ezek a koronai anyagkidobódások (CME-k) megközelítőleg 24 óra alatt érik el a Földet, látványos aurora borealisokat, északi fényeket produkálva a magasabb szélességi fokokon, sőt még az Egyesült Államok északi területein is. Az X2,2 osztályba sorolt napkitörés, a tavaly kezdődött új napciklus első X osztályú jelensége volt, a ciklus elméletileg 2013-ban érheti el a csúcspontját. Az X osztály a napkitörések legerősebbike, ezen kívül két alacsonyabb csoport van, a közepes, de még mindig erőteljes M, valamint a leggyengébb C. A magyar idő szerint kedd kora hajnalban bekövetkezett X2,2-es kitörés a jelenlegi, 24. napciklus legnagyobb kitörése volt. Az űridőjárást és az égbolt eseményeit nyomon követő Spaceweather.com weboldal szerint az elmúlt négy év legerősebb viharát észlelték. Ez a 24. ciklus felerősödését jelzi. Az első X-kitörést észlelték, amit a ciklus csúcsa és az elkövetkező minimumhoz vezető 2-4 évben számos újabb fog követni. Az X osztályú kitörések rendkívül magas ultraibolya- és röntgensugárzási dózisokkal áraszthatják el a Földet, amit a napszél juttat el hozzánk. Amikor a kitörés eléri a bolygót, a napszél elektronjai és protonjai reakcióba lépnek a Föld mágneses mezejével és elkezdenek a mágneses sarkok felé áramlani, geomágneses viharokat idézve elő a Föld mágneses mezejében. Ezek az ionszférában mozgó, változó mágneses terek elektromos áramot indukálnak az elektromos vezetőkben, különösen a hosszú távvezetékekben, csővezetékekben, telefonvonalakban, ahol olyan túlfeszültség és túláram léphet fel, ami sok esetben tönkreteheti a berendezéseket. (

Forrás:

sg.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.