Egyetem

Piac, grafit, lombikbébi – átadták az idei Nobel-díjakat

Piac, grafit, lombikbébi – átadták az idei Nobel-díjakat

2010. december 11., szombat
Piac, grafit, lombikbébi – átadták az idei Nobel-díjakat

Pénteken Stockholmban átadták az irodalmi Nobel-díjat Mario Vargas Llosa perui írónak, valamint az őket illető díjakat a tudományos kategóriák kitüntetettjeinek - írja az InfoRádió. Méltató beszédében Per Wastberg svéd író "nehezen besorolható szerzőnek" nevezte az irodalmi Nobel-díj kitüntetettjét, a 74 éves Mario Vargas Llosát, aki "a huszadik századi társadalom történetét ragadta meg egy képzeletbuborékban."

A ceremóniára néhány órával a Nobel-békedíj kitüntettje, a bebörtönzött kínai ellenzéki,

Liu Hsziao-po

(Liu Xiao-po) tiszteletére rendezett ünnepély után került sor, amelyen maga Liu nem tudott részt venni. A többi kategóriában sem minden díjazott tudta személyesen átvenni az érmet, az oklevelet és a kitüntetéssel járó 10 millió svéd koronás (1 millió eurós) csekket. Az orvosi kategóriában díjazott 85 éves brit

Robert G. Edwards

, a lombikbébi eljárás feltalálója egészségügyi okok miatt maradt távol, így a díjat felesége,

Ruth

vette át helyette. A közgazdasági Nobel-díjat két amerikai,

Peter Diamond

és

Dale Mortensen

, illetve egy Cipruson született brit tudós,

Christopher Piassarides

kapta megosztva a piaci folyamatok jobb megértését segítő kutatásaikért. Kémia kategóriában is megosztott díjat vehetett át két japán tudós,

Negisi Ei-icsi

és

Szuzuki Akira

, valamint a delaware-i egyetem professzora,

Richard F. Heck

. A kutatók a szénmolekulák mesterséges felépítésében értek el forradalmi eredményeket. Ketten vették át a fizikai Nobel-díjat is:

Andre Geim

és

Konstantin Novoselov

is orosz származású tudósok, akik a díjazott, a csupán egyetlen atomrétegből álló grafitra vonatkozó kutatásaikat nem a hazájukban végezték. (Forrás:

InfoRádió

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.