Egyetem

Letették a kolozsvári magyar egyetem új épületének alapkövét

Letették a kolozsvári magyar egyetem új épületének alapkövét

2010. december 16., csütörtök
Letették a kolozsvári magyar egyetem új épületének alapkövét

Letették a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem természettudomány és művészeti karának alapkövét Kolozsváron. Az új épület várhatóan 2013-tól ad otthont az egyetemi karnak, egy teljes filmstúdióval együtt. Az önálló magyar egyetem a rendszerváltozás óta a romániai magyarság egyenjogúságának próbája – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára.

Új, hatezer négyzetméteres épületben kezdhetik majd meg újra az oktatást a kolozsvári magyar egyetemen, az intézményt 1959-ben zárták be. Az építésre januárban írják ki a pályázatot. Körülbelül 5-600 diákot tud majd befogadni az épület, a stratégiai tervezés során maximum ennyi diákkal számoltak. Kolozsvár mindig is a magyar felsőoktatás és egyetemi élet egyik központja volt, mondta

Németh Zsolt

. A Külügyminisztérium államtitkára a Sapientiát finanszírozó magyar államot képviselte az ünnepségen. A magyar kormány abban bízik, hogy az egyetem - idei szakmai akkreditációja mellett -, hamarosan a román parlament támogatását is megkaphatja. Ma nyitották meg a kolozsvári Demokrácia-központ is, amelynek fő feladata tájékoztatni az embereket a kedvezményes honosítási eljárásról. (Forrás:

dunatv.hu

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.