Egyetem

A felnőttoktatás lehetősége Csángóföldön

A felnőttoktatás lehetősége Csángóföldön

2010. december 26., vasárnap
A felnőttoktatás lehetősége Csángóföldön

Csángóföldön, a moldvai magyarok körében a felnőttoktatás gyakorlatilag még mindig nem létezik. Éppen ezért, a Magyar Népfőiskola Collegium vezetője Kiss Boáz, és munkatársai Moldvában jártak, ahol felmérték az igényeket, az adottságokat és az együttműködés lehetőségét - adja hírül az erdely.ma hírportál.

Utazásuk előtt megkeresték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Csángó Koordinációs Irodáját, ahonnan – elmondásuk szerint – értékes információkat kaptak. Utazásuk során tárgyalásokat folytattak Pusztinán, Szabófalván, Bákóban, Lujzikalagorban, Klézsén, Magyarfaluban és Csíkfaluban. Az említett falvak igényei közül magasan kiemelkedik a magyar nyelv elsajátításának vágya, a térség lakosainak kiskereskedelmi, mezőgazdasági és külkereskedelmi tudásanyagának megalapozása, valamint a már meglévő tudás elmélyítése. Mindennek koordinálására egy Moldvában élő, csángó értelmiségi fiatalt kívánnak megbízni. A szervezők mindig a helyi igényeket veszik figyelembe és erre alapozva építik fel az adott térségnek leginkább megfelelő képzési stratégiát. Az évente megrendezésre kerülő kongresszusra meghívást kapnak mindazok a résztvevők, akik kiemelkedő eredményt értek el a program során. A kongresszus mellett megrendezésre kerül egy nyári sporttábor is, amelyre a népfőiskolai mozgalomba bekapcsolódott területekről hívnak meg közösségeket, ezáltal is erősítve a csapatszellemet, a barátság elmélyülését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.