Egyetem

Magyar nanoszerkezetű csontpótlóval műthetnek Dél-Koreában

Magyar nanoszerkezetű csontpótlóval műthetnek Dél-Koreában

2010. október 20., szerda
Magyar nanoszerkezetű csontpótlóval műthetnek Dél-Koreában

Egy most aláírt együttműködési nyilatkozat alapján Dél-Koreában is alkalmazni fogják a magyar fejlesztésű nanoszerkezetű hidroxiapatitot. A tojáshéj- és kagylóalapú anyagot a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében (MTA MFA) hozták létre, csonthelyreállító műtéteknél fogják használni – írja az Index.hu

Az MTA MFA a Gangnung-Vondzsu (Gangneung-Wonju) Nemzeti Egyetem fogászati és korrekciós arcsebészeti klinikájával kötött megállapodás értelmében az ázsiai országban folytatódik a HAp alkalmazásának továbbfejlesztése és gyakorlati kipróbálása. A korábbi implantátumok legfőbb problémája sokszor az volt, hogy mesterséges anyagokból készültek, és a szervezet nem volt képes azt befogadni magába. Az MTA MFA kutatói által létrehozott természetes alapú, nanoméretű hidroxiapatit tulajdonságai kedvezőbbek a korábban alkalmazott szintetikus HAp anyagokénál. "Ez a bioanyag kémiai szempontból ugyanis hasonlít a csontszövet összetételére, így a szervezet számára könnyen befogadható: a nano-hidroxiapatit a betegnek gyorsabb gyógyulást, az orvosnak rövidebb műtéti időt jelent. Ráadásul a magyar anyag előállítása egyszerűbb, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint a hagyományos csontpótló implantátumok létrehozása. Előállítása során az MFA kutatói egyébként kidobásra ítélt tojáshéjból és kagylóból mechanokémiai eljárással nyerik a nanoszerkezetű anyagot" - hangsúlyozza a közlemény. A csontpótlót főleg arc- és szájsebészeti korrekciós műtéteknél alkalmazzák egyrészt térkitöltőként, másrészt a csontképződést serkentő bioaktív anyagként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.