Egyetem

Jóri: szabályozási rugalmasság és szigorúbb szankciók kellenének

Jóri: szabályozási rugalmasság és szigorúbb szankciók kellenének

2010. október 22., péntek
Jóri: szabályozási rugalmasság és szigorúbb szankciók kellenének

Az adatvédelem területén a szabályozás néhol elég merev és nincsenek megfelelő szankciók; rugalmasabb szabályozás kellene, és ehhez szigorúbb szankciók - mondta Jóri András adatvédelmi biztos pénteken Szegeden.

A szakember a Személyiségi jog, személyhez fűződő jogok védelme a harmadik évezredben címmel rendezett konferencia kapcsán elmondta: az adatvédelem problémája jól nyomon követhető például abban az ügyben, mely a közelmúltban látott napvilágot. Az internetre nemrég került fel és még mindig működik az az oldal, ahol volt barátnők meztelen fotói láthatók. Ez jogilag nyilvánvalóan aggályos, mégis azt látni, hogy a rendőrség nem tud mit kezdeni az ügyben. Ennek több oka van, mely sajnos általános - fogalmazott. Egyrészt ez egy Amerikában működtetett szerver és a kérdés, hogyan lehet érvényesíteni ott az itteni jogokat. A másik gond, hogy az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy az informatikai fejlődésével párhuzamosan egyre óvatosabbnak kellene lenniük, mert különben veszélyeztetik a magánszférájukat.

Vékás Lajos

, a kodifikációs bizottság elnöke Az emberi méltóság alkotmányos védelme és a magánjogi személyiségvédelem című előadásában elmondta: várhatóan két könyvben dolgozza fel a polgári törvénykönyv a jövőben a jogi személyekről és az emberekről szóló szabályozásokat. Mint kifejtette, meglehetősen kritikusan kell fogadni azt, hogy a tavaly elfogadott polgári törvénykönyv, mely abban a formájában nem lép hatályba, az emberi méltóságot besorolta a példálózó felsorolást jelentő, egyes személyiségjegyek védelmének sorába. Az emberi méltóság azonban nem egy nevesíthető jegye az emberi személyiségnek. Ennél sokkal több. A háttere a személyiség magánjogi védelmének és a háttere, elméleti alapja a magánjogi személyiségvédelem konkrét megnyilvánulásainak - hangsúlyozta. A személyi védelem azonban megilleti a jogi személyeket is, nemcsak az embereket. Ezért azt kell megoldani, hogyan lehet kifejezésre juttatni a jogi személy védelmét, mely azonban nem az emberi méltóságból levezethető védelem. A technikai megoldásban valószínűleg könnyítő lehetőséget kap a polgári törvénykönyv azzal, hogy a társasági jog is bekerül a polgári törvénykönyvbe. Ezzel a jogi személyek köre bővül majd, és a szabályok száma is nagymértékben megszaporodik. Ennek megfelelően úgy döntöttek, hogy nem egy könyv lesz a személyekről, mint ahogy jelenleg van, hanem lesz egy könyv a bevezető rendelkezéseket követően az emberről, és egy a jogi személyekről. A kettő között valószínűleg utaló szabályok működnek majd - magyarázta a professzor.

Székely László

kodifikációs biztos Utak és tévutak az új Ptk. személyiségvédelemi szabályaiban címmel tartott előadást, de emellett szó volt a személyiségi jogi perekről, a szerzői jogokról is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.