Egyetem

A jövőben bukhatnának az egyetemisták

A jövőben bukhatnának az egyetemisták

2010. október 22., péntek
A jövőben bukhatnának az egyetemisták

Az új felsőoktatási törvény korlátozná a hallgatók tantárgyfelvételi-, illetve vizsgalehetőségeit. Egy tárgyat mindössze kétszer vehetnének fel és 2-2 esetben vizsgázhatnak belőle. Amennyiben így sem sikerül teljesíteniük egyetemi oktatásuk befejeződött.

Október közepére készült el az új felsőoktatási törvény vitairata. Az összesen 41 oldalas anyag 22 oldalban fogalmazza meg a felsőoktatás átalakításának elveit, és 12 mellékletet tartalmaz. Az index.hu értesülései szerint a felsőoktatási koncepció kidolgozásában jelentős szerepe volt a Professzorok Batthyány Körének. Mindezek felül korlátozva lenne a hallgatók beleszólása a tanulmányi- és vizsgaszabályzat, térítés és juttatás kérdéseiben. A finanszírozást úgy alakítaná át a tervezet, hogy az állami támogatás legnagyobb részét, 70 százalékát feladatfinanszírozással teljesítménymutatók alapján, 15 százalékát az előző évben beiratkozott hallgatók létszáma alapján számított képzési normatíva és 15 százalékát a minősített oktatók számával arányos kutatói normatíva szerint kapnák meg az egyetemek, míg főiskolák esetén 70 százalék a bázis, és 30 százalék lenne a képzési normatíva. (Forrás: index.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.