Egyetem

Hungarológiai nyári egyetem kezdődött Szegeden

Hungarológiai nyári egyetem kezdődött Szegeden

2010. július 26., hétfő
Hungarológiai nyári egyetem kezdődött Szegeden

Egy hónapos hungarológiai nyári egyetem kezdődött hétfőn Szegeden; a képzés az egyetlen olyan az országban, melyen a magyar hallgatók együtt tanulnak a több mint félszáz külföldi diákkal - közölte Bata Ágnes programmenedzser az MTI-vel.

A program célja kettős: egyrészt a magyar nyelvet, történelmet és kultúrát közvetíti külföldiek számára, másrészt magyar egyetemi hallgatókat képez arra, hogy ezt szakszerűen műveljék - mondta a rendezvény megnyitója után a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központjának oktatója. Az immár tizedik alkalommal megszervezett nyári egyetemre ötvennél is több hallgató érkezett, a legtöbben Németországból, illetve Japánból, de jött mexikói és elefántcsontparti diák is. A részvevők egy része olyan magyar származású fiatal, aki nyelvtudását igyekszik fejleszteni, mások külföldi hallgatók, akik fél- vagy egyéves magyarországi Erasmus ösztöndíjat nyertek. Ők a részképzés előtti alapozásra használják a nyári egyetemet. A diákok között akadnak olyanok is, akik magyar szakosként tanulnak valamelyik külföldi egyetemen Zágrábtól Oszakáig - tudatta a szakember. A négyhetes intenzív magyar nyelvi kurzust angol nyelvű szakelőadások, változatos kulturális programok és kirándulások egészítik ki. A részben magyarul, illetve angolul tartott délutáni órákon pedig a magyar irodalommal, zenével, politikával, művészettörténettel ismerkedhetnek a hallgatok. Idén első ízben - a Balassi Intézet támogatásával - a nyári egyetem része egy hétnapos szuperintenzív tanfolyam is, amely témája a magyarországi vizuális kultúra. A délutáni órák többségét az SZTE hungarológiai speciális képzést elvégzett hallgatói tartják. Ők tanulmányaikat az egyetemen szeptemberben - Magyarországon elsőként - induló angol nyelvű, hungarológiai mesterképzésén folytatják - közölte

Bata Ágnes

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.