Közel száz dolgozattal neveztek be öt egyetem diákjai az idén a SZTE Mérnöki Karán tartandó országos MÉTE OTDK-ra. A Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület Országos Tudományos Diákköri Konferenciáját kétévente rendezik meg, idén Szeged adott otthont a megmérettetésnek. A tudományos versenyen a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Szent István Egyetem hallgatói vettek részt, a SZTE részéről a Mérnöki Kar mellett a Mezőgazdasági és a Természettudományi és Informatikai Kar diákjai is megmérettették magukat. A rendezvényen részt vett Németh Tamás, az MTA főtitkára, Dékány Imre, a Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Szabó Gábor, az SZTE rektora, a MÉTE elnöke, Véha Antal, az SZTE MK dékánja, a MÉTE ügyvezető elnöke. A dolgozatok a következő tudományterületeket ölelték fel: élelmiszerkémia, mikrobiológia, biokémia, biotechnológia, élelmiszerbiztonság, élelmiszertechnológia (növényi és állati eredetű termékek feldolgozása), élelmiszeripari műveletek, környezettechnika, élelmiszeripari gazdaságtan, méréstechnika, informatika. Néhány téma a közel 100 elhangzott előadásból: A magyar borok nehézfémtartalma, Élelmiszerbiztonsági helyzet európai uniós tagországokban, Sajtok zsír- és fehérje-tartalmának meghatározása, Sómentes burgonyachips előállításának lehetőségei, A búza fuzárium toxin szennyezettségének csökkentése, Kenyér öregedésének vizsgálata, Egészségtudatos étrendbe illeszthető majonéz termék kifejlesztése, Vajkrémek vizsgálata, Sajtok fagyasztása, Májpástétomok gyártástechnológiájának fejlesztése, Vagdalthús konzervek minőségi problémáinak vizsgálata, Pálinkamarketing, A vállalatok társadalmi felelőssége Magyarországon, Szín szerint válogató modellgépsor automatizálása.