Egyetem

Átadták az SZTE Mérnöki Karának első mesterdiplomáit

Átadták az SZTE Mérnöki Karának első mesterdiplomáit

2010. február 12., péntek
Átadták az SZTE Mérnöki Karának első mesterdiplomáit

Átadták az első mesterdiplomákat a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karán; az okleveles élelmiszermérnök-diplomák pénteki kiosztását mérföldkőnek nevezte Szabó Gábor rektor.

A kar a képzés feltételeit az egyetem Természettudományi és Informatikai Karával, a Juhász Gyula Pedagógusképző Karral és a Mezőgazdasági Karral együttműködve alakította ki, de több külső kooperáció is segítette a munkát, elsősorban kiváló gyakorlati helyekkel - hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetője az eseményt megelőző sajtótájékoztatón. Az egyetem Magyarországon elsőként minden képzési ágban ad diplomát - hangsúlyozta a rektor. A jövőben több mérnökképzés képzelhető el a Szegedi Tudományegyetemen - mondta

Szabó Gábor

. Vélhetően nagy szükség lesz a Kecskemétre költöző Mercedes-autógyárban mechatronikai mérnökökre, és a Szegeden megépülő lézer-kutatóközpontnak is kellenek a szakemberek, így a fizikusok mellett gépész- és villamosmérnökök. A kar jövője tehát hosszú távú.

Véha Antal

, az SZTE Mérnöki Karának dékánja elmondta: 2007-ben a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság engedélyt adott a szegedi okleveles élelmiszermérnök-képzésére. Azóta nemcsak ezt az egy képzést folytatják mesterszakon, szeptembertől ugyanis gazdasági agrármérnökképzés indul, ezzel párhuzamosan okleveles élelmiszer-biztonsági mérnökké is válhatnak a diákok. A műszaki képzést segíti majd a mérnöki kar új, korszerű technológiával épülő központja, amely több labort fogad be - tette hozzá. A kar alapszakon a Természettudományi és Informatikai karral közösen már két éve képez biomérnököket, anyag- és környezetmérnököket. A pedagógusképző karral közösen elkezdték a műszaki-menedzser képzést, szeptembertől pedig mérnök informatikusokat és szakigazgatási agrármérnököket is képeznek. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel kötött megállapodás értelmében tavaly szeptembertől alapszakon had-, biztonságtechnikai, illetve a biztonságpolitikai mérnököket képeznek, idén szeptembertől pedig a közlekedésmérnök- és a gépészmérnökképzés is elkezdődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.